[VIDEO] Vlast liječi svoje umirovljenike organiziranjem dnevnih disko zabava

Jasmina Grgurić Zanze
20. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Potpuno inovativni projekt lani je u djelo provela lokalna vlada Južne Koreje. Diljem glavnog grada Seoula organiziraju zabave u desecima disko klubova. No, ovdje se ne radi o noćnim provodima sa stotinama mladih razbacanih po plesnim podijima, nego o dnevnim tulumima sa sjedokosim gostima. Sve ostalo je isto pa se stariji od 65 jednako kao mladi pod svjetlima reflektora i disko kugle uz odličnu glazbu mogu razgibati i družiti. A sve s ciljem smanjenja usamljenosti i borbe protiv demencije, ali i narušenog zdravlja općenito.

Disko zabava za starije od 65 (Snimak zaslona/Youtube)

Vrata brojnih disko klubova građanima starijima od 65 godina otvorila je lokalna vlada Južne Koreje u glavnom gradu Seoulu. Za njih su od jutra do mraka organizirane brojne ekskluzivne zabave kakve su inače namijenjene mladima. Dnevni disko party za umirovljenike pokazao se kao apsolutni pogodak među seniorima, s ciljem smanjenja izolacije, usamljenosti, zdravstvenih problema općenito, ali i demencije u zemlji u kojoj udio starijih u populaciji rapidno raste, s čime se sve više suočavaju i europske države.

Tematske zabave, ples u mračnoj atmosferi obasjanoj reflektorima i disko kuglama, DJ, moderna glazba, kostimi, mnogo kretanja i druženja samo su dio blagodati koje kroz dnevne disko klubove za starije od 65 nudi tamošnja vlada. Prilika je to za uživanje u plesu, ali i zaboravljanje na zdravstvene probleme.

 

[VIDEO] Starački domovi uveli "tihi disko" koji je oduševio umirovljenike

“Neki od njih nisu mogli ni hodati kada su došli, ali nakon nekog vremena, odbacili su svoje stolce i počeli se kretati svuda naokolo. Dok ostali plesovi imaju određena pravila i koreografiju, mi ovdje nemamo nikakva pravila. Jednostavno plešeš kako želiš. Ovakvo mjesto ne postoji nigdje drugdje u svijetu. Nadam se da će se ona proširiti po cijelom svijetu kako bi starije osobe bile sretnije i zdravije” – kaže Dosun Lee, direktor centra “Welfare”.

Sami korisnici potvrđuju kako se osjećaju puno bolje nakon što su krenuli u disko.

“Klub mi je poput lijeka, tijelo mi je iscijeljeno, a s lica ne skidam osmijeh… Muče me bolovi u leđima i nogama, ali kada glazba krene, moje tijelo se odmah pokrene i bol nestaje. Nakon toga pun sam energije danima. Čak sam odbacio i svoje lijekove protiv bolova” – posvjedočili su seniori.

Skupina umirovljenica pripremila je i fašnički disko s pregršt svjetlećih mlaski i rekvizita. Stariji sami izaberu što će obući za ples.

“Mnogi ljudi umrli su sami. Kada ostanu sami kod kuće, osjećaju se tromo, puno spavaju i često se razbolijevaju. No, kada dođu ovdje, nađu prijatelje i počinju im se događati dobre stvari” – kaže jedna od organizatorica programa.

Dosadu kod kuće zamijenila su u veselim disko klubovima i poznanstva sa suprotnim spolom pa su neki pronašli i ljubav.

Ovaj projekt mladi su uvrstili u 36 najpozitivnijih stvari koje su se dogodile u svijetu tijekom 2019. godine.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap