[VIDEO] Starački domovi uveli “tihi disko” koji je oduševio umirovljenike

Jasmina Grgurić Zanze
5. studenoga 2018.
Novosti
A- A+

“Imati demenciju može biti poprilično usamljeno. Ali, s tihim diskom događa se određena metamorfoza, opuste se i podivljaju u pozitivnom smislu. Potpuno se izgube u zvuku i plešu kao da ih nitko ne gleda. Oni koji inače ne govore, počnu pjevati riječi pjesama…”

Snimak zaslona/Youtube

Jeste li ikada čuli za tihi disko? Ukoliko niste, sigurno na prvu mislite kako je riječ o običnoj gluposti, jer ako je tihi onda nije disko. I u pravu ste. Međutim, tihi disko nije bez glazbe pa tako ni bez plesa. Kako onda, pitate se? Koncept tihog diska sastoji se u tome da svaka osoba sluša glazbu preko svojih slušalica, što znači da plešu na muziku, ali za razliku od pokreta koji su vidljivi, to nije i slučaj s glazbom, jer se ona prema van ne čuje.

Pozitivan učinak pjesme i plesa

Tihi disko naišao je na ogromnu popularnost među mladima koji često idu na zabave upravo s ovakvim konceptom. Najčešće je u pitanju elektronska glazba na partyjima sa slušalicama prilikom čega imaju na biranje nekoliko kanala glazbe pa se može dogoditi da svatko sluša svoje, ali opet i da svi slušaju isto.

No, kakve to veze ima sa umirovljenicima? Tihi disko odsada i za umirovljenike uvela su tri staračka doma u Australiji na sjeveru New South Walesa. Iako se možemo zapitati kakav je to društveni događaj na kojem se svatko zabavlja sam sa sobom, ples sa slušalicama oduševio je tamošnje umirovljenike. A usto je i koristan.

Kako sve ovo ne bi djelovalo kao besmislena novotarija, treba pojasniti da ovaj koncept nije odabran slučajno, a niti iz puke zabave. Naime, tamošnja fizioterapeutkinja Jennie Hewitt smatra da tihi disko ima dobar učinak na osobe s problemima pamćenja, odnosno one koje boluju od raznih oblika blaže ili teže demencije. Uz muziku, pozitivan učinak na starije osobe ima i ples. Osim toga, riječ je o aktivnosti koja nije zahtjevna, stoga se svatko može uključiti i dobro se zabaviti uz pozitivne učinke po zdravlje.

Energija zbog koje uživaju u životu

“Imati demenciju može biti poprilično usamljeno. Ali, s tihim diskom događa se određena metamorfoza, opuste se i podivljaju u pozitivnom smislu. Potpuno se izgube u zvuku i plešu kao da ih nitko ne gleda. Oni koji inače ne govore, počnu pjevati riječi pjesama. Na licima im se vidi da uživaju u životu. Uistinu lijep prizor. Volim ih gledati kako se gibaju u ritmu” – kaže Jennie Hewitt koja provodi inovativno istraživanje demencije. 

Možete i pogledati kako izgleda kada skupina umirovljenika zapleše kao jedno u potpunoj tišini:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap