[VIDEO] Što građani misle o mirovini sa 67: Tko će do tada držati čovjeka u građevini, trgovini, kafiću…?

Jasmina Grgurić
23. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

“Ne znam kako izdržati do 67. godine, kako dolaziti na posao i obavljati svoje radne zadatke s puno koncentracije. Nitko od nas ne bi trebao raditi do 67. godine, jer svi bismo trebali otići u zasluženu mirovinu i barem malo uživati u njoj.”

Stariji radnici poručili: “Nije isto biti na građevini i sjediti u stolcu” Snimak zaslona/Youtube

Referendumska inicijativa “67 je previše” želi promijeniti uvjete za odlazak u mirovinu. Potpisi za referendum protiv odlaska u mirovinu sa 67 godina te stroge penalizacije prijevremenog umirovljenja prikupljat će se od 27. travnja do 11. svibnja.

Velika potpora sindikalcima stiže već sada sa svih strana pa tako očekuju da će za pitanja, s kojima se slaže velika većina građana, prikupiti više od pola milijuna potpisa. Kakav je interes među Hrvatima, pitali su i njih same. Evo što su o radu do 67. godine izjavili neki od starijih sugrađana.

“Uskoro odlazim u mirovinu sa 61 godinu i 41 staža krajem godine, ali mislim da će moji kolege i kolegice to jako teško postići sa 67 godina, jer je posao dosta naporan i psihički i fizički. Jako je malo ugovora za stalno… Tko će danas držati čovjeka u trgovini sa 67 godina, a pogotovo u ugostiteljstvu ili na građevini” – rekao je umirovljenik Zdravko Trupković.

Goran Pranjić poštar je 25 godina te smatra kako je njegov posao jako zahtjevan na sve moguće načine. Nemoguće je, kaže, raditi ovaj posao do 67. godine. Misli stoga da bi svi trebali u mirovinu ipak ranije, kako već zahtijeva njihovo zdravstveno stanje kako na kraju u mirovini ne bi završili kao – invalidi.

S njim se slažu i radnici u građevini.

“Mi smo protiv toga, jer nemaju svi uvjete za rad do 67 godina, pogotovo u našoj branši gdje su teški poslovi, teške strukture materijala. Nikako to nisu jednaki uvjeti rada kao kod onih koji sjede u stolicama i mogu tako do 70 godina” – rekao je Miodrag Krnić.

Lidija Cipek Solenečki samohrana je majka već 16 godina i već sada u 50-ima je umorna od obaveza i posla.

“Brinula sam se o djeci kako bi im osigurala egzistenciju i kako im ništa ne bi nedostajalo. Ne znam kako izdržati do 67. godine, kako dolaziti na posao i obavljati svoje radne zadatke s puno koncentracije. Nitko od nas ne bi trebao raditi do 67. godine, jer svi bismo trebali otići u zasluženu mirovinu i barem malo uživati u njoj” – rekla je Solenečki.