[Video] Snimali smo umirovljenicu kako vozi i skoro smo imali sudar s mlađom vozačicom

Matej Beluhan
21. siječnja 2018.
Novosti
A- A+

Iako nisu zaživjele izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama prema kojima bi svi stariji od 65 godina morali na obvezni zdravstveni pregled po isteku vozačke dozvole, u zraku je ostalo pitanje: jesu li stariji ljudi uistinu najrizičnija dobna skupina na našim cestama?

Zadnjih nekoliko godina osobe starije životne dobi protivile su se prijedlozima izmjenama zakona prema kojem bi svi stariji od 65 po isteku vozačke dozvole morali na zdravstveni pregled, i tako svakih 5 godina. Prema predloženim izmjenama, na spomenute zdravstvene preglede umirovljenici ne bi išli kod vlastitih liječnika opće medicine, već kod njima nepoznatog liječnika. Pritom bi za izdavanje nove vozačke bilo potrebno uplatiti 35 kuna u državnim biljezima i dokaz u uplati 151 kune za redovni postupak, odnosno 200 kuna za ubrzani postupak ili 450 kuna za žurni postupak. Naravno, osim ovih troškova potrebno je priložiti jednu fotografiju (30×35 mm) i odvojiti vrijeme na odlazak doktoru i čekanje.

Most nezavisnih lista u listopadu 2017. ponovno je načeo ovu temu isticanjem statističkih podataka prema kojima su starije osobe najrizičniji sudionici prometa. No je li zaista tako? I zaboravljaju li neki da su starije osobe u pravilu oprezniji i savjesniji vozači čije iskustvo u snalaženju u prometu daleko nadilazi sposobnosti mladih vozača?

Za mišljenje o ovoj temi, kao i o značaju posjedovanja i upravljanja motornim vozilom za osobe treće životne dobi, pitali smo gospođu Olgicu Horvatić (78), strastvenu vozačicu s gotovo pola stoljeća iskustva za volanom. Razgovor možete pogledati u videu koji slijedi:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap