[VIDEO] Pogledajte dirljivi trenutak sina i majke koja ga ne prepoznaje

Jasmina Grgurić Zanze
9. lipnja 2018.
Novosti
A- A+

S Alzheimerovom bolešću i ostalim vrstama demencija u svijetu se susreće oko 24 milijuna ljudi, dok ih je u Hrvatskoj oko 80.000. Brojke su u stalnom porastu te se predviđa da će tako biti i dalje ukoliko se ne pronađe lijek. Koliko je ova bolest ne samo fizički, nego i emotivno razarajuća za oboljele i članove njihovih obitelji govori i ova priča.

Snimak zaslona/Facebook

Kada je u pitanju Alzheimerova bolest, ali i ostale vrste demencija, dileme nema. Crne statistike o sve većem broju oboljelih uistinu su poražavajuće. Samo u Hrvatskoj broj oboljelih popunio bi grad veličine Zadra te je u stalnom porastu. Naime, čak 80.000 Hrvata boluje od demencije koja zahvaća čak deset posto stanovnika starijih od 65 godina. U svijetu ih je trenutno oko 24 milijuna, a stručnjaci očekuju kako će ih biti čak četiri puta više do 2050. godine ukoliko se ne pronađe lijek.

Bolest je razarajuća prije svega za pojedinca, ali razorne posljedice ostavlja i na ostale članove obitelji. Upravo o tom problemu progovarao ovaj video koji prikazuje dirljivi susret sina i majke koja ga – ne prepoznaje.

Mladić u kafiću ispituje svoju majku tko mu je otac, ali ona nije sigurna. No, nije sigurna ni tko mu je majka, odgovarajući sinu kako je on svoja majka. Iako joj on ponavlja isto pitanje, ona na njega ne zna odgovoriti. Na kraju, mama njega traži da joj kaže tko mu je mama. Joey svoju majku, kojoj je sve to očito već postalo naporno, pita tko je on, no ni na to ne zna odgovor. Isto tako, uopće se ne sjeća od kuda ga poznaje, a kada joj on na to sugerira da su se upoznali, majka nagađa da se možda znaju iz škole. Najžalosnije, gospođa se uopće ne sjeća da je imala djecu. Razgovor završava time da kaže kako joj on uopće nije poznat, a Joey odlazi do auta u kojem doživljava pravi emotivni slom.

Oboljeli od Alzheimera popunili bi grad veličine Zadra

“Nisam želio ni pokušati ovako nešto, ali… Ovo je najteži dan u mom životu. Kada tvoja majka ne zna tko si… zna kako se zovem, ali ne zna tko sam. Toliko sam se trudio navesti je da kaže tko sam uz pomoć fotografija, ali ona jednostavno ne zna. Osjećam se kao da je jednostavno umrla. Nisam očekivao ovako nešto kada sam se jutros probudio. Mislio sam da će se ovo početi događati puno kasnije, možda kada više ne bude mogla govoriti. Ne znam što misli tko sam, prijatelj, netko s kim je išla u školu… Želim se vratiti unutra i pitati je još jedanput tko sam” – jecajući kroz suze u svom video kaže shrvani sin Joey.

Poruka ispisana na kraju također je vrlo dirljiva i poučna te kaže ovako: “Volite svoje roditelje. Toliko smo zauzeti odrastanjem, da često zaboravimo kako oni za to vrijeme stare.”

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap