[VIDEO] Penzionerska, a ne hollywoodska produkcija: Umirovljenik oživio rimski forum u Puli

Josip Mihaljević
21. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

“Nažalost ovo je penzionerska produkcija, a ne hollywoodska”, kaže umirovljenik Stipan Ujdur koji je detaljnim istraživanjem povijesne građe prikazao kako je Pula živjela u doba rimskog cara Augusta.

rimski forum pula

Foto: Youtube screenshot

Umirovljenik Stipan Ujdur iz Opuzena svojim 3D modelima daje novi život povijesti Dalmacije, a sada je oživio i Pulu iz antičkog doba. Službeno ime grada tada je bilo Colonia Pietas Iulia Pola, a imalo je sve funkcije i građevine tipične za Rimsko carstvo.

Pulski gradski trg Forum i Arena iz tog razdoblja vjerno prikazuje Ujdur i to tehnikom 3D modeliranja na računalu, piše glasistre.hr. Svoj je uradak ponudio na otkup Gradu Puli, ali kaže da su ga odbili pa će pokušati ispregovarati s pulskom Turističkom zajednicom.

Animacija Pule je svjetlo dana ugledala 2017. godine, a sada ju je dodatno usavršio. Ništa se nije moglo napraviti bez detaljnog istraživanja povijesne građe, a umirovljenik je podatke prikupljao iz muzeja u Vicenzi, Firenci, pa čak i u slavnom British Museumu.

“Nažalost ovo je penzionerska produkcija, a ne hollywoodska i nadam se kako mi nitko neće zamjeriti neke nepreciznosti ili autorsku slobodu”, napisao je umirovljenik u opisu Youtube videa.

Osim povijesnih zgrada, u videu možete vidjeti i autentičnu hortikulturu samog Foruma, kao i Rimljane odjevene u toge i oklope, kao i robove.

“Forum i hramovi bili su najzahtjevniji dio posla. Kapitol je centrali vjerski dio, u pravilu na povišenom mjestu na forumu. Ovaj se sastoji od dva hrama i središnje zgrade Kapitolija. Na lijevoj strani od Kapitolija je bio Augustov hram, na desnoj gram božice lova Dijane”, kazao je Ujdur za Glas Istre.

Od ukupno 12 scena koje su dostupne na mobilnoj aplikaciji (a može ih se gledati s naočalama za virtualnu stvarnost), Ujdur izdvaja osmu koja prikazuje borbe gladijatora u pulskoj Areni.

U ovoj povijesnoj rekonstrukciji pomogao mu je prijatelj iz Nizozemske, Martin van der Meyde iz Arnheima, koji je pomagao oko produkcije i animacije, dok je umirovljenik koautor 3D modela.

[VIDEO] Penzionerska, a ne hollywoodska produkcija: Umirovljenik oživio rimski forum u Puli
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap