[VIDEO] Kamerom kroz Zagreb 1957. godine: “Onda se delalo po tvornicama, a sada samo shopping centri”

Josip Mihaljević
10. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Hit na društvenim mrežama ovoga puta je stariji propagandno-dokumentarni film o Zagrebu iz 1957. godine. Autor je hrvatski filmski redatelj Srećko Weygand, a ovaj kratki filmić od 14 minuta će vas sigurno baciti u stanje nostalgije.

zagreb 1957

Foto: YouTube screenshot

Ime dokumentarca je Kamerom kroz Zagreb, a nastao je u produkciji Zagreb-Filma 1957. godine.

Vrijeme je to koje je obilježeno velikim ekonomskim i infrastrukturnim napretkom, što od osnivanja tvornica, što od izgradnje novih stanova i širenje Novog Zagreba.

“Znate li koga tko ne voli svoj grad? Ja mislim da takvog čovjeka nema. Uostalom, to nije važno. Ja ga volim, i brinem njegove brige, one iste brige koje i vas zaokupljaju”, započinje narator u ovom kratkom propagandnom dokumentarcu iz razdoblja Jugoslavije.

Prostrani trgovi, čiste ulice, travnjaci i zagrebačke aleje su u glavnom fokusu, ali cijeli video kao da za cilj ima dočarati atmosferu bujajućeg grada, koji je u tom periodu bilježio konstantan rast stanovnika.

Autor Srećko Weygand (1926.-2014.) režirao je tridesetak namjensko-obrazovnih filmova, a sredinom 60-ih režirao je obrazovne emisije na Televiziji Zagreb.

“Bruto produkt u zagrebačkim tvornicama u pet godina porast će za 70 milijardi, no nije najvažnije što će biti nove i velike, što će više proizvoditi i biti ljepše od onih koje su građene prije rata, već to što će se u njima voditi računa o ljudima koji rade”, govori narator kroz film, obećavajući bolju budućnost za Zagrepčane.

Snimka je dostupna na YouTubeu, a možete ju pogledati ovdje u cijelosti:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap