Video: Građani su nam rekli što misle o uvođenju vojne obuke u školama, a prisjetili su se i jednog sličnog predmeta

Ana Kanazir
21. siječnja 2024.
Novosti
A- A+

Predlaže se uvođenje kraće vojne obuke, a cijeli koncept još nije poznat. Zbog slabog interesa mladih za dragovoljno služenje, saborski zastupnik i zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta, Mario Radić je naveo medijima da je stranka od MORH-a, ali i ministra znanosti i obrazovanja, Radovana Fuchsa, zatražila uvođenje školskog predmeta kratke vojne obuke. Ipak, nekada je u školama postojalo nešto slično, predmet ‘Obrana i zaštita’, a mi smo odlučili pitati građane na ulici što misle o obje teme.

Građanin odgovara na pitanje o vojnoj obuci

Vojna obuka u školama | Foto: Mirovina.hr

Predmet ‘Obrana i zaštita’ je uveden 1969. godine i predavao se u školama do 1990. godine. Ipak, sada se priča o uvođenju nečeg sličnog, o kratkoj vojnoj obuci, koja bi se trebala odrađivani izvan okvira dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

Umirovljenik otkrio da mu je povijest bila omiljeni školski predmet
Umirovljenici o omiljenom školskom predmetu: Stolice, fiskultura ili matematika

U školama bi se mogla uvesti vojna obuka

U školama se predlaže uvođenje novog predmeta, kraće vojne obuke, a prema najavama sve podsjeća na jedan predmet koji je u škole uveden 1969. godine. Radi se o ‘Općenarodnoj obrani i društvenoj samozaštiti’, skraćeno ONO i DSZ ili samo ‘Obrana i zaštita’. Na ovom predmetu se učilo o radovanju, pucanju, bacanju bombi, stavljanju gas maske na lice, životu vojnika JNA i sličnome. Predmet je ukinut 1990. godine, a neki za njega misle da je bespotreban, dok drugi kažu da su im upravo ta znanja koristila u ratu.

Čini se kako bi se nešto slično ponovno moglo uvesti, barem prema prijedlozima vladajućih. Naime, govori se o uvođenju kratke vojne obuke, a nagađanja su već krenula. Ono što je službeno poznato, iz Ministarstva obrane su otkrili da se radi na novom konceptu, o čemu je pisao i naš sestrinski portal srednja.hr.

Mišljenja su podijeljena

S obzirom na ovu aktualnu temu odlučili smo naše starije građane, ali i mlade, upitati što misle o ovome, ali i sjećaju li se predmeta njihove mladosti s istim interesima.

– Situacija je u svijetu škakljiva. Mislim da je to jako, jako pametno, rekao nam je umirovljenik.

Drugi umirovljenik se složio s njim i dodao da treba znati barem osnove, dok nam je gospođa na ulici dala potpuno drugačiji odgovor i rekla kako misli da to nije potrebno.

Pitali smo umirovljenike i sjećaju li se predmeta ‘Obrana i zaštita’, a i ovdje smo naišli na oprečna mišljenja.

– Jesam, imala sam taj predmet. To je bilo vrlo kratko, jedan sat u mjesec dana. To je bilo nešto bez veze, nepotrebno i nikad nam nije trebalo zapravo, rekla je umirovljenica.

S druge strane, gospodin koji nam je odgovorio na isto pitanje je objasnio kako bi bez tog predmeta u školama teško i dobili rat.

Sva razmišljanja starijih i mlađih građana na temu vojne obuke možete pogledati u videu ispod:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap