Veliki jubilej: Umirovljenici iz Nove Gradiške proslavili 65. godišnjicu mature

Milan Dalmacija
8. lipnja 2023.
Novosti
A- A+

Nakon ‘norijade’, u Gimnaziji Nova Gradiška obilježen je lijep jubilej. Jedanaestero umirovljenika koji su tu školu završili 1958. godine proslavilo je 65. godišnjicu mature. Usput su se prisjetili nekih anegdota i trenutaka koji ih prate i do danas.

Umirovljenici iz Nove Gradiške proslavili 65 godina mature | Foto: HRT

Nedugo nakon što su ovogodišnji maturanti proslavili završetak svog srednjoškolskog obrazovanja, razlog za slavlje su imali i umirovljenici iz Nove Gradiške i okolice. Njih 11 proslavilo je 65. godišnjicu mature. Oni su Gimnaziju u Novoj Gradišci završili davne školske godine 1957./1958.

– Uskoro slavimo 105 godina, ali kad vam dođe ovakva generacija, onda je to potvrda da puno značimo i gradu i našim maturantima, rekla je novinaru HRT-a Silviju Stilinoviću, ravnateljica gimnazije Ljiljana Ptačnik.

‘Štreberi’ i prve ljubavi

Dirljivo: Baka četiri godine skupljala sitniš kako bi unuci kupila haljinu za maturalnu večer

Kao i u svakoj mladoj generaciji i tada je bilo srednjoškolskih ljubavi. Neki su imali sreće, pa je njihova ljubav potrajala do danas.

– Imala je neku crvenu majicu, ovako zgodna i tako dalje. I ja sam se zaljubio. I tako to teče već 70 godina, rekao je umirovljeni maturant Đorđe Vezmar.

Bilo je i “štrebera”. Jedanaest maturanata, od ukupno 72, koliko ih je 1958. godine završilo gimnaziju, prstom su upirali u jednoga. Kažu da nije maturirao s njima jer je zbog odličnih ocjena – oslobođen mature.

– Mi smo dolazili u jedan razred. Onda su oni dolazili i od nas su prepisivali zadaću, jer mi smo sve pedantno iz matematike, fizike, kemije riješili na vrijeme, izjavio je Mladen Augustin.

Svi se rado vraćaju

Maturanti, bez obzira iz koje godine, rado dolaze u gimnaziju, tvrdi ravnateljica. A ovu generaciju godinama okuplja Josip Dokuzović. On je zbog škole putovao vlakom. Zimi je čak i tražio smještaj u Novoj Gradišci.

– Moji su plaćali drvima, luk, brašno, krumpir i tako dalje. To je uobičajeno bilo, zaključio je Dokuzović ukratko opisavši život maturanata prije 65 godina.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap