Velika rasprava o mirovinskom sustavu: Što je taj II. stup i kako je utjecao na gospodarstvo?

Josip Mihaljević
16. travnja 2019.
Novosti
A- A+

Na stranu sve rasprave o mirovinskom sustavu, pitanje II. stupa uvijek je u srcu problema. Nezavisni sindikat znanosti  i visokog obrazovanja sutra organizira raspravu o II. mirovinskom stupu. Na njoj će gostovati razni stručnjaci, od samih autora mirovinske reforme iz 2002. godine do uvaženih profesora koji smatraju II. stup pogubnim za nacionalno gospodarstvo.

Doživi mirovinu! I tebe se tiče!
foto: Tea Ovničević|mirovina.hr

Sutra će se održati najzanimljvija rasprava o mirovinskom sustavu u posljednje vrijeme. Organizira ju Nezavisni sindikat znanost i visokog obrazovanja, a službeni naziv rasprave je “EFEKTI 2. MIROVISNKOG STUPA NA NACIONALNO GOSPODARSTVO”.

Održat će se 17. travnja, s početkom u 10 sati, Ulica Florijana Andrešeca 18a, poslovna zgrada Hypatia na 1. katu.

Zašto bi to bilo važno umirovljenicima? Pitanje II. stupa leži u srcu hrvatskog mirovinskog sustava i već dugi niz godina izaziva žestoke polemike. Jedni tvrde da je uvođenje mirovinskog sustava kao javne politike bilo ispravno rješenje, a drugi tvrde da je II. stup napravio toliku financijsku štetu nacionalnoj ekonomiji i predstavljaju ga kao ogromnu ‘kočnicu’ razvoju hrvatskog gospodarstva.

Između ostalog, mirovine iz II. stupa se, barem zasad, isplate uglavnom onima koji su imali vrlo visoke plaće, dok oni s prosječnim i ispodprosječnim i nemaju previše koristi od njega.

“Uvodničari” u raspravu bit će politički tajnik SDP-a Davorko Vidović, ministar koji je proveo mirovinsku reformu 2002. godine i koji je uveo II. stup u mirovinski sustav te redoviti profesor na katedri za Socijalnu politiku pravnog fakulteta u Zagrebu Gojko Bežovan, istaknuti kritičar II. stupa.

U samoj raspravi sudjelovat će: Ljubo Jurčić (Ekonomski fakultet Zagreb), Željko Garača (Ekonomski fakultet Split), Zoran Anušić (Svjetska banka) i Slaven Barišić (AZ mirovinski fond).

Raspravu će moderirati Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja.

Svi zainteresirani posjetitelji mole se da dolazak potvrde e-mailom na adresu matija@nsz.hr.

Velika rasprava o mirovinskom sustavu: Što je taj II. stup i kako je utjecao na gospodarstvo?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap