Vela Luka se velikom izložbom prisjeća 1968., kada je postala središte umjetničkih zbivanja

Jelena Ratko
6. kolovoza 2018.
Novosti
A- A+

Na Susretima likovnih umjetnika u Veloj luci, 1968., 1970. i 1972., sudjelovali su brojni svjetski priznati likovni umjetnici, arhitekti, kompozitori, redatelji i likovni kritičari. Na pedesetu obljetnicu, Vela Luka se velikom izložbom prisjeća toga doba, kada je općina bila centar umjetničkih zbivanja i mjesto susreta Istoka i Zapada.

Vela Luka | Foto: pixabay.com

U četvrtak, 9. 8. 2018. u 21 sat u galeriji Centra za kulturu Vela Luka, na pedesetu obljetnicu Prvog međunarodnog susreta likovnih umjetnika u Veloj Luci, otvara se dokumentarna izložba pod nazivom „Međunarodni susret likovnih umjetnika u Veloj Luci 1968.“.

Očuvanje umjetničke građe socijalizma

Izložba je rezultat višegodišnjeg prikupljanja i obrade dokumentarne i umjetničke građe vezane za Prvi međunarodni susret umjetnika u Veloj Luci i rezultat istraživanja građe koja se čuva u Centru za kulturu Vela Luka i Arhivskom sabirnom centru Korčula-Lastovo-Pelješac. Značenje ove izložbe jest u tome što je ovo prva veća javna prezentacija Međunarodnog susreta u Veloj Luci 1968., a koja ima za cilj senzibiliziranje javnosti za očuvanjem građe i sjećanja na nekadašnje kontekste i uvjete umjetničkog djelovanja u specifičnom okružju i uvjetima tadašnjeg društva.

Zamišljena je kao dio projekta pod nazivom „Otok i kolektiv/Tragom jedne međunarodne umjetničke mreže“ kojim bi se nastojalo u rasponu od nekoliko godina putem izložbi, predavanja i tiskanja opsežne publikacije valorizirati manifestacije objedinjene nazivom „Međunarodni susreti likovnih umjetnika u Veloj Luci“. Projekt bi u konačnici doprinio vrednovanju, zaštiti i trajnoj prezentaciji predmeta i građe nesumnjive društvene, umjetničke i arhitektonske relevantnosti u vrijeme socijalizma.

Međunarodni susreti likovnih umjetnika održani su u Veloj Luci 1968., 1970. i 1972. godine. Inicirali su ih umjetnici Kosa Bokšan i Petar Omčikus s ciljem da Vela Luka postane eksperimentalni umjetnički centar i da se međusobno upoznaju umjetnici Istoka i Zapada. Zamisao je naišla na podršku svih tadašnjih društveno-političkih djelatnika u mjestu, a Velolučani su isključivo sami financirali Susrete iz vlastitih izvora.

Tri susreta za sobom ostavila mnoge vrednote

Na Susretima su sudjelovali brojni svjetski priznati likovni umjetnici, arhitekti, kompozitori, redatelji i likovni kritičari, a sva tri susreta bila su medijski izvrsno popraćena. Susreti su u svoje aktivnosti uključivale velik broj mještana i ostavili su dubok trag na kulturni i umjetnički život zajednice u narednim desetljećima.

Tema Prvog Međunarodnog susreta „Vela Luka 68“ bila je problematika mozaika i kolektivnog i individualnog stvaralaštva.

Drugi međunarodni susret „Vela Luka 70“ posvećen je realizaciji turističkog naselja u uvali Plitvine i integraciji arhitekture, kiparstva i slikarstva.

Sudionici Trećeg međunarodnog susreta „Vela Luka 72“ bili su iz područja filma, televizije, glazbe, kazališne i likovne umjetnosti. Kroz ovaj susret istraživale su se mogućnosti aktivne i stvaralačke suradnje umjetnika i stanovništva Vele Luke.

Na prvom susretu realizirano je sedamdesetak mozaik ploča od kojih je jedan dio ugrađen u spomen pano s centralnim motivom golubice u središtu Vele Luke, a drugi predan poduzećima i ustanovama u mjestu. Mozaici su nastali na otočiću Proizdu smještenom na ulazu u velolučki zaljev. U sklopu prvog susreta realizirana je i međunarodna izložba održana u Narodnom sveučilištu u Veloj Luci (Zadružni dom) koja je kasnije prenesena u Beograd, Sarajevo, Suboticu, Rijeku i Zagreb.

Na međunarodnoj izložbi u Veloj Luci bili su zastupljeni sljedeći umjetnici i likovni kritičari: Endre Balint (Mađarska), Claude Bellegarde (Francuska), Kosa Bokšan (ex Jugoslavija), Vaclav Boštik (Čehoslovačka), Tadeusz Brozowski (Poljska), Jacques Busse (Francuska), Ciubotaru Florin (Rumunjska), Corneille (Nizozemska), Stojan Ćelić (Jugoslavija), E. R. Gillet (Francuska, nije bio osobno prisutan), Tadeusz Kantor (Poljska), Joko Knežević (Jugoslavija), Jan Kotik (Čehoslovačka), Julio Le Parc (Argentina), Edo Murtić (Jugoslavija, nije bio osobno prisutan), Jean Messagier (Francuska), Branko Omčikus (Jugoslavija), Achille Perilli (Italija), Šime Perić (Jugoslavija), Ivan Picelj (Jugoslavija), Andres Rac (Mađarska), Paul Rebeyrolle (Francuska), Brigitte Simlinger (Austrija), Otokar Slavik (Čehoslovačka), Jesus Raphael Soto (Venezuela), Yasse Tabuchi (Japan), Aleksandar Tomašević (Jugoslavija, umro u vrijeme priprema susreta), Kemal Širbegović (Jugoslavija), Jean – Clarence Lambert (Francuska), Miroslav Mićko (Čehoslovačka), Georges Boudaille (Francuska).

Osim mozaika i međunarodne izložbe, Susret je obilježila i glazbena manifestacija koju je zajedno s lokalnim stanovništvom, umjetnicima, Narodnom glazbom i turistima predvodio francuski kompozitor Luc Ferrari.

U realizaciji izložbe „Međunarodni susret umjetnika u Veloj Luci 1968.“ sudjelovali su Dubrovačko-neretvanska županija, Sveučilište u Dubrovniku (Odjel za umjetnost i restauraciju), dr. sc. Dalibor Prančević (Filozofski fakultet u Splitu), akademski slikar grafičar Nikola Skokandić, akademski slikar Gorki Žuvela, teoretičar arhitekture dr. sc. Tomislav Premerl, sudionici Međunarodnih susreta umjetnika u Veloj Luci Joakim Prižmić i Ivo Cetinić Paron, Inicijativa za očuvanje pomorstva Vele Luke, Udruga „Luško lito“, Mirna Miličić, Tamara Levak Potrebica i Lujo Frlan. Kustosica izložbe je Rada Dragojević Ćosović.

Izložba ostaje otvorena do 15. 9. 2018.

Vela Luka se velikom izložbom prisjeća 1968., kada je postala središte umjetničkih zbivanja
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap