U 91. godini života preminuo je pjesnik Danijel Dragojević

Luka Kalac
20. veljače 2024.
Crna kronika
A- A+

Velolučki pjesnik Danijel Dragojević preminuo je u 91. godini života u Zagrebu. Njegova prva pjesma objavljena je u splitskom časopisu ‘Mogućnosti’ 1956. godine. Mnogi ga pamte i kao urednika kultnih emisija na Trećem programu Hrvatskoga radija. Iza sebe je ostavio niz vrhunskih djela. Unatoč njima, odbio je nagradu Vladimir Nazor za životno djelo. Ovaj samozatajni pjesnik se povukao iz javnog života 1990-ih godina pa je vijest o njegovoj smrti zatekla mnoge.

Foto: Unsplash

Hrvatski pjesnik, esejist, prozni pisac, scenarist i radijski urednik Danijel Dragojević je umro u 91. godini života u Zagrebu, piše jutarnji.hr. mnogi ga pamte kao samozatajnog jer se devedesetih godina prošlog stoljeća povukao iz javnog života te je odbijao bilo kakav oblik komunikacije.

Odbio nagradu za životno djelo

Danijel Dragojević je rođen 28. siječnja 1934. u Veloj Luci na otoku Korčuli. Svoje srednjoškolsko obrazovanje nastavio je u dubrovačkoj gimnaziji, dok je studij povijesti umjetnosti završio na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Kao profesionalni književnik živio je u Splitu od 1959. pa do 1967. godine. Nakon toga se odselio u Zagreb gdje je radio kao urednik na Trećem programu Hrvatskoga radija sve do mirovine 2000. godine. ‘Poezija naglas’, ‘Razgovori u ateljeu’, ‘Dnevnici i pisma’ i ‘Bibliovizor’ neke od emisija Hrvatskoga radija koje je uređivao Danijel Dragojević.

Nagrađen je godišnjim Nazorom 1981. godine, ali je tu nagradu za životno djelo je odbio 2019. godine. Za svoj doprinos hrvatskoj poeziji, Dragojević je nagrađen Goranovim vijencem u Društvu hrvatskih književnika 1992. godine.

Dragojević objavio prvu pjesmu u ranim dvadesetima

Dragojevićeva prva pjesma objavljena je u splitskom časopisu ‘Mogućnosti’ 1956. godine nakon čega je nastavio objavljivati poeziju i to s autora okupljenima oko časopisa Razlog. Svoju prvi zbirku poezije ‘Kornjača i drugi predjeli’ objavio je u Splitu 1961. godine. Iza sebe je ostavio dvadesetak knjiga, a neke od njih su ‘Nevrijeme i drugo’, ‘Prirodopis’, ‘Razdoblje karbona’, ‘Rasuti teret’, ‘Cvjetni trg’, ‘Žamor’ i ‘Negdje’.

Danijel Dragojević nije pisao samo poeziju, već i pjesničku prozu, prozu, eseje, likovne prikaze, studije i monografije. Devedesetih godina prošlog stoljeća povukao se iz javnog života čime je doprinio stvaranju mita tajne hrvatske književnosti. Vijest o njegovoj smrti objavljena je na portalu jutarnji.hr.

Mnogi se opraštaju od njega

Od njega se i dalje oproštaju mnogi njegovi kolege i obožavatelji, a jedan od njih je i bosanskohercegovački i hrvatski književnik, novinar i publicist Miljenko Jergović.

Na Facebook stranici Miljenka Jergovića osvanula je objava o smrti pjesnika Danijela Dragojevića.

– Upravo je diljem hrvatske medijske pustinje u nizu monotonih fraza objavljena vijest da je otišao Danijel Dragojević. Dugo ga se već nije moglo vidjeti u njegovim hodnjama centrom Zagreba, Bogovićevom, Teslinom, Cvjetnim trgom, Varšavskom. Ili i nije prošlo toliko dana, mjeseci i godina, koliko se to vrijeme čini dugim. Često sam pisao o njegovim pjesmama, mikroesejima i knjigama. Imponirala mi je njegova javna osoba. Posvetio sam mu čak Subotnje matineje. Jedna od njih, iz juna 2013, posvećena je knjizi ‘Negdje’, i u knjizi pjesmi ‘Ritual’, napisao je Miljenko Jergović koji je na kraju dodao kako se tekst može pročitati preko linka u prvom komentaru.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap