Većina umirovljenika smatra da Hrelja od Vlade više ništa neće dobiti za umirovljenike

Jasmina Grgurić
2. srpnja 2021.
Novosti
A- A+

Saborski zastupnik Silvano Hrelja (HSU) prešao je na stranu HDZ-ove većine, tvrdeći da je to učinio kako bi za umirovljenike izborio bolji položaj. Takav je i sadržaj njegova sporazuma o suradnji s Vladom. Prvi korak u tomu je brže uvođenje novog modela obiteljskih mirovina s njihovim povećanjem za deset posto, kao i nasljeđivanjem dijela uz vlastitu mirovinu. Hrelja vjeruje da će mu Vlada ispuniti i ostale zakonske prijedloge, ali većina umirovljenika ne misli tako.

silvano hrelja

Foto: Silvano Hrelja | Youtube screenshot

Pitali smo vas u anketi na našem portalu vjerujete li da će Vlada, osim novog modela obiteljskih mirovina, uvažiti i ostale prijedloge zakona Silvana Hrelje u korist umirovljenika, sada kada je saborski zastupnik HSU-a prešao na stranu većine.

Više od 70 posto misli da neće ništa dobiti i da gleda samo sebe

Prema rezultatima ankete koju je ispunilo vas više od 800, možemo zaključiti da su građani prema Hrelji prilično skeptični. Tako 29,50 posto ne vjeruje da će Hrelja više išta postići za umirovljenike od ovoga dosad. Dodatnih 47,16 posto smatra kako HSU-ovac gleda samo sebe, a da ga pritom nije briga za umirovljenike. Dakle, visokih 76,66 posto ne gleda pozitivno na njegov zaokret udesno.

Ipak, 14,27 posto misli da će Vlada morati ispuniti barem još neke prijedloge zakona za umirovljenike. Da će mu vjerojatno proći i svi ostali prijedlozi misli tek 9,07 posto.

 

 

Podsjetimo, Hrelja je ubrzao plan povećanja i nasljeđivanja dijela obiteljskih mirovina. Obiteljski umirovljenici bi prema njegovom dogovoru s Vladom od 1. siječnja 2023. godine trebali dobiti 10 posto veće mirovine, ali i pravo na nasljeđivanje dijela mirovine pokojnog bračnog druga uz onu vlastitu. Saborski zastupnik tražio je da to bude 50 posto, no sasvim je sigurno da toliko neće dobiti svi. Naime, udovci i udovice supružnika koji su umrli mlađi trebali bi dobiti veći postotak nasljeđivanja mirovine, jer je veći dio njihovih uplata za mirovinsko osiguranje kroz radni vijek ostao neiskorišten nakon umirovljenja.

Ima još 5 prijedloga; veći cenzusi, majčinski dodatak…

Ovih je 7 stvari za umirovljenike Hrelja do jučer tražio od Vlade! Hoće li ih sada dobiti?

Kroz zakonske prijedloge Hrelja traži i povećanje cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje na 2.000 kuna primanja po članu kućanstva, odnosno 2.500 kuna za samca. Po jednakom cenzusu predlaže i umanjenje RTV pretplate za 50 posto te njezino potpuno ukidanje za one s primanjima do 1.500 kuna po članu kućanstva.

Nadalje, traži i da se uvede majčinski dodatak od dodatnih šest mjeseci staža po djetetu za sve umirovljenice, a ne samo one umirovljene nakon 1. siječnja 2019. godine. Predlaže i zabranu ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, a traži i zakonsku izmjenu koja bi omogućila ukidanje penalizacije najnižih mirovina, kao i onih za dugogodišnje osiguranike.

Većina umirovljenika smatra da Hrelja od Vlade više ništa neće dobiti za umirovljenike
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap