[ANKETA] Vrijedi li Hreljina ruka dovoljno da mu Vlada ispuni i ostale zahtjeve za umirovljenike?

Jasmina Grgurić Zanze
25. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Uz bržu zakonsku primjenu povećanja obiteljskih mirovina sa 70 na 80 posto, kao i uvođenja dodatka od mirovine preminuloga partnera uz onu vlastitu, Silvano Hrelja ima još pet zakonskih prijedloga koji bi poboljšali položaj umirovljenika. No, oni nisu konkretno definirani u programskoj suradnji koju je dogovorio s HDZ-om pa je pitanje hoće li uspjeti.

Silvano Hrelja (Snimak zaslona/HRT)

Kada je saborski zastupnik Silvano Hrelja (HSU) nedavno najavio da bi prešao na stranu HDZ-a u zamjenu za pravedniji model obiteljskih mirovina, pitali smo vas biste li podržali takav potez. Od 1.800 glasova, vas čak 63 posto odgovorilo je da nije bitan on, nego bolji položaj umirovljenika, dok je 37 posto stava da mu nikako ne bi oprostilo takvu izdaju.

Osim obiteljskih mirovina, konkretnih obećanja nema

Ipak, Hrelja je naišao na veliku osudu javnosti kao “žetončić-hreljtončić” koji je prije manje od godinu dana u Sabor ušao na SDP-ovoj listi Restart koalicije, a prošloga tjedna već se priklonio vladajućima. Uz 10 posto veće obiteljske mirovine (80 umjesto dosadašnjih 70 posto), ali i opciju nasljeđivanja dijela mirovine pokojnog bračnog partnera uz onu vlastitu, dogovorio je suradnju s HDZ-om i oko ostalih programa za umirovljenike.

Ovih je 7 stvari za umirovljenike Hrelja do jučer tražio od Vlade! Hoće li ih sada dobiti?

Međutim, još je uvijek nepoznato što će to donedavni predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika još izboriti za starije kod premijera Plenkovića, kao što nije poznato ni koliki će postotak nasljeđivanja obiteljskih mirovina biti. Poznato je tek da Hrelja traži da to bude 50 posto, a traži i još pet zakonskih izmjena u korist umirovljenika, a koje mu dosad nisu prolazile.

Novi model obiteljskih mirovina već postoji u obećanju Vlade do kraja mandata, a HSU-ovac je taj proces tek malo ubrzao pa se prvim povišicama i dodacima umirovljenici mogu nadati od 1. siječnja 2023. godine, dakle tek za godinu i pol.

Dopunsko, ukidanje pretplate, majčinski dodatak…

Uz obiteljski dodatak na mirovinu i povećanje obiteljskih mirovina sa 70 na 80 posto, Silvano Hrelja traži i povećanje cenzusa za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje na 2.000 kuna primanja po članu kućanstva, odnosno 2.500 kuna za samca. Po jednakom cenzusu predlaže i umanjenje RTV pretplate za 50 posto te njezino potpuno ukidanje za one s primanjima do 1.500 kuna po članu kućanstva.

Nadalje, traži i da se uvede majčinski dodatak od dodatnih šest mjeseci staža po djetetu za sve umirovljenice, a ne samo one umirovljene nakon 1. siječnja 2019. godine. Predlaže i zabranu ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, a traži i zakonsku izmjenu koja bi omogućila ukidanje penalizacije najnižih mirovina, kao i onih za dugogodišnje osiguranike.

Pitanje je vrijedi li doista Hreljina ruka u Saboru Vladi toliko da ispuni i preostalih pet Hreljinih ambicioznih, ali realnih zahtjeva na korist umirovljenika.

Vrijedi li Hreljina ruka dovoljno da mu Vlada, osim obiteljskih mirovina, ispuni i sve ostale zahtjeve?

[ANKETA] Vrijedi li Hreljina ruka dovoljno da mu Vlada ispuni i ostale zahtjeve za umirovljenike?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap