Večerašnje Otvoreno opet o mirovinama: Hoće li Ustavni sud srušiti referendum?

Josip Mihaljević
12. lipnja 2019.
Novosti
A- A+

Sindikati će sutra predsjedniku Hrvatskog sabora predati 65 kutija sa 748 tisuća potpisa građana koji mirovinsku reformu žele poslati na referendum. U večerašnjem HRT-ovom Otvorenom tema će biti uloga Ustavnog suda u cijeloj priči i moguće proglašavanje referendumskih pitanja neustavnim.

Snimak zaslona: HRTi

U večerašnjoj emisiji HRT-ovog Otvorenog boje sindikata braniti će Vilim Ribić. “Suparnički” tabor predvodit će HDZ-ov Branko Bačić, čovjek koji nije ustavni stručnjak, a to ga nije spriječilo da prije nekoliko dana “nasluti” kako bi referendumsko pitanje moglo biti proglašeno neustavnim. Gostovat će i Arsen Bauk iz SDP-a, te osječki stručnjak za ustavno pravo Mato Palić.

Pitanje emisije glasi: Može li Ustavni sud srušiti referendum protiv mirovinske reforme?

Prije malo više od tjedan dana izašao je navodni HDZ-ov plan za spašavanje mirovinske reforme. Za sada, sve ide po planu. Nakon što sindikati predaju potpise i bude trajala njihova provjera, Plenkovićeva većina u Saboru će najvjerojatnije referendumska pitanja poslati na Ustavni sud. Dok to sve traje, ministar Pavić bi kao pregovarač u ime Vlade trebao sjesti za stol sa sindikatima i probati umanjiti ogromnu štetu koju će im referendum izazvati.

Međutim, sindikati tvrde kako nikakvih pregovora neće biti jer je vrijeme za pregovore prošlo.

Što se tiče ustavnog stručnjaka s osječkog Pravnog fakulteta Mate Palića, on je i ranije u javnosti istupao oko referendumske inicijative ’67 je previše’. Govorio je kako su svi uvjeti za raspisivanje referenduma ispunjeni, a svako odugovlačenje s rokovima nazvao je kršenjem Ustava i volje birača.

Kao i uvijek, možete komentirati objavu na Facebook stranici HRT Otvoreno, a vaš bi komentar mogao na kraju emisije potaknuti završnu diskusiju.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap