Valentinovo ne slavi 80 posto umirovljenika: ‘To je za mlade, ljubav treba slaviti svaki dan’

Jasmina Grgurić Zanze
14. veljače 2024.
Novosti
A- A+

Valentinovo danas ne slavi gotovo 80 posto umirovljenika, ako je vjerovati rezultatima naše ankete. Među više od 1.500 anketiranih, velika većina ne obilježava Dan zaljubljenih. Tek manji dio će darovati mali znak pažnje osobi koju vole, a tek rijetki će ispeći kolač za najmilije i proslaviti šetnjom u dobrom društvu. Umirovljenici su ostavili i brojne komentare na našoj Facebook stranici. Valentinovo je za mlade, a ljubiti se treba svaki dan, poručile su generacije navikle ipak više na Osmi mart.

Umirovljenici se vole, ali ne slave baš Valentinovo Ilustracija: Rawpixel

Premda imamo sve više sklopljenih brakova među osobama starijima od 60 godina, o čemu smo pisali ovdje, čini se kako umirovljenici ipak nisu pretjerano ludi za romantikom. Ako je vjerovati rezultatima ankete portala Mirovina.hr, gotovo 80 posto umirovljenika danas ne slavi Valentinovo.

Čokolada, cvijet, šetnja i kolač za Valentinovo

Među više od 1.500 anketiranih, njih više od 1.100 izjavilo je da današnji dan zaljubljenih nikako neće obilježiti. Oko deset posto reklo je da će Valentinovo proslaviti tako što će darovati mali znak pažnje osobi koju vole.

Četiri posto umirovljenika čekat će da im se netko sjeti donijeti čokoladu ili cvijet. Na pitanje kako će proslaviti, oko četiri posto kaže da će otići u šetnju s nekim tko im je drag, a oko tri posto ispitanih umirovljenika ispeklo je neki kolač kako bi počastili sebe i bližnje.

Pepelnica se poklopila s blagdanom Svetog Valentina

Na slavljeničku atmosferu, za one koji su vjernici, danas može utjecati i činjenica da se Valentinovo poklopilo s Pepelnicom ili Čistom srijedom. Dan je to strogog nemrsa i posta kojim počinje korizmeno razdoblje odricanja. Korizma traje 40 dana prije Uskrsa, ne računajući nedjelje, po uzoru na 40 dana koje je Isus proveo u pustinji. Posljednji su se put Pepelnica i blagdan Svetog Valentina poklopili 2018. godine, no da je to iznimno rijedak slučaj govori podatak da se takvo poklapanje nije dogodilo još od davne 1945. godine.

Anketa portala Mirovina.hr

Anketa portala Mirovina.hr

Da je Valentinovo za mlade i da ga treba slaviti svaki dan, mišljenje je većine umirovljenika koji su na našoj Facebook stranici s nama podijelili hoće li slaviti Valentinovo. Starije generacije ne prihvaćaju ovaj dan, jer se u njihovo vrijeme slavio Međunarodni dan žena, poznatiji tada kao Osmi mart.

Umjesto Osmog marta, američki praznici

Nekad žene za 8. mart dobile motiku da više rade, a neke muževi počastili i perilicom rublja

– Ja sam generacija kada se je slavio Međunarodni dan žena u cijelom svijetu. Sada su nam od jednog dana kojeg su svi slavili od vrtića do staračkih domova, Amerikanci nametnuli pet praznika ubrajajući i i Valentinovo pa većina uglavnom ne slavi nijedan, zaključila je Marija.

Naravno, ima i pozitivnih komentara koje su ostavili parovi koji su u braku već pola stoljeća, a u tih 50 godina nisu propustili obilježiti nijedan Dan zaljubljenih. Kada je riječ o darovima, ne zanimaju ih pokloni koji se plaćaju.

– Meni je Valentinovo svaki dan u godini, a od poklona lijepa riječ, zagrljaj i poljubac. Cvijeće, bombonijere i skupe večere nisu odraz ljubavi, smatra Nevenka.

‘Punjenje džepova velikim trgovačkim centrima’

– Ne, nikad nisam slavila. Kad mi je muž bio živ podrazumijevalo se poštovanje svaki dan, ne samo za Valentinovo. Čovjek i žena vole se svaki dan, svaki trenutak. Sve ostalo je pretjerano kupovanje cvijeća, poklona i zlata. Ljudi, ovo je punjenje džepova velikim trgovačkim centrima, poentirala je umirovljenica Štefica.

Nekima je pak prevagnula činjenica da je danas početak korizme.

‘Slavim Pepelnicu, post i uz ribu i štrudle od jabuka. Kuda ćeš bolje? A može se biti i na samoj vodi. Čišćenje organizma. Lijepa riječ, to je ljubav moja, kaže Katica.

Umirovljenica Marica dobila je od svog supruga zumbule prije par tjedana i čeka da uskoro procvatu. Tako se, kaže, voli i slavi.

Gospođa Ankica savjetovala je mlađima da si ponekad u prolazu uzmu neki znak pažnje.

– Pokloniti ružu ili bilo kakav cvijet i neki drugi dan je znak pažnje i ljubavi. Kupiti čokoladu kad točiš gorivo, donijet ženi ili curi isto je znak pažnje i ljubavi, preporučuje Ankica.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap