Utjerivači duga ovrhom prijete umirovljeniku, od male mirovine plaća im ratu svaki mjesec!

Jasmina Grgurić Zanze
13. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Pulskog umirovljenika svakih nekoliko dana maltretira agencija za naplatu potraživanja te mu prijete ovrhom na mirovinu. Dug uredno otplaćuje koliko može kroz rate, do njega je došlo tako što je izgubio bankovnu karticu koja je ukradena, a lopov mu je stvorio minus od gotovo pet tisuća kuna. Taj dio preuzeli su “utjerivači”, dok banci svakog mjeseca od 2.700 kuna mirovine plaća i 1.000 kuna rate kredita.

Ilustracija. Rawpixel

Pulski umirovljenik podigao je prije nekoliko godina kredit u banci kako bi podmirio troškove liječenja supruge i stalne odlaske na preglede i kemoterapije u Zagreb. Banka mu je pritom ponudila i karticu, na što je pristao. No to ga je na kraju i te kako koštalo, piše Glas Istre.

Ukrali mu karticu i napravili 5.000 kuna duga

Karticu je izgubio da nije ni znao, sve dok mu nije došao izvadak prema kojem je postalo jasno da mu je netko “peglajući” potrošio iznos gotovo do dozvoljenog minusa od 5.000 kuna, i to u Rovinju. Javio se banci, no karticu nije želio produljiti, nakon čega je prestala i svaka komunikacija oko podmirenja duga.

“Uredan sam platiša cijelog života i čim dobijem mirovinu prva stvar koju napravim je da uplatim tisuću kuna ratu kredita i režije. To nam je prvo, pa makar nemali za jesti, priča nam ovaj 70-godišnjak pojašnjavajući da on, nakon teškog posla koji je cijeli život radio, ima mirovinu od 2.700 kuna, a njegova supruga niti dvije tisuće. Da nemaju djece, koja im i financijski pomažu, bili bi socijalni slučaj” – govori ovaj umirovljenik u 70-im godinama.

Splitski umirovljenik u paklu birokracije: Pod ovrhom je, a nikako ne može saznati koliko je dužan

Zovu ga svaki drugi, treći dan i šalju prijeteće poruke

Međutim, uslijedio je poziv iz zagrebačke agencije za naplatu potraživanja koja ga je obavijestila da su otkupili njegov dug. Ponudili su mu da dug isplati na rate po 500 kuna, no rata mu je bila prevelika pa je tražio njezino smanjenje. Od tada ga, posljednjih mjesec dana, zovu svaki drugi, treći dan, uvijek s drugog broja mobitela, i šalju poruke prijeteći ovrhom na račun.

U strahu od ovrhe, ne zna ni kolika je kamata, ni koliko je dužan agenciji te pod kakvim uvjetima. Svakog mjeseca uplaćuje im po 300 ili 400 kuna, ovisno koliko može izdvojiti od mirovine. No, to agenciji očito nije dovoljno zbog čega neprestano maltretiraju njegovu obitelj. A sve to zbog duga od 5.000 kuna koji redovno otplaćuje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap