Umro najstariji čovjek na svijetu, imao je 123 godine i svoj recept za dugovječnost

Jasmina Grgurić
16. svibnja 2019.
Novosti
A- A+

Najstariji čovjek na svijetu, 123-godišnji Apaz Ilijev preminuo je nakon što je ove subote završio u bolnici. Umro je u svom rodnom selu Guli na Kavkazu, u ruskoj republici Ingušetiji.

Apaz Ilijev Snimak zaslona/Youtube

Rusko izdanje Guinnessove knjige rekorda priznalo mu je status najstarijeg u Rusiji. Rodio se 1. ožujka 1896. godine pa je možda bio i najstariji na svijetu.

U svome selu 123-godišnji Apaz Ilijev rodio se, živio i naposljetku umro. Nije išao u školu, radio je kao traktorist, a Gulu je napuštao samo za vrijeme Staljinova progona u vrijeme Drugog svjetskog rata, piše Jutarnji. Ruski mediji navode i da je sa sedam godina već radio kao pastir.

Preživio je dva svjetska rata, revoluciju i građanski rat u kojem se borio.

Znate li koliko godina imaju najstariji ženik i najstarija nevjesta u Hrvatskoj?

Rad, umjerena prehrana i san njegov su recept za dug život. Tako je znao reći da treba odspavati najmanje 11 sati u komadu. Jeo je puno voća i povrća, mliječne proizvode, pogotovo svježe mlijeko i jogurt, a od mesa samo najsvježije od netom zaklanih životinja.

Nikada nije pušio niti pio, izbjegavao je i lijekove, a savjetovao da nikome ne treba zavidjeti te treba cijeniti druge ljude. Ženio se dvaput, oba puta ostao udovac, a iza sebe je ostavio nebrojeno mnogo djece, unuka, praunuka te prapraunuka.

Ilijev je bio najstariji Rus samo četiri mjeseca. Naime, u siječnju je umrla Nanu Šaova, 128-godišnja Kabardinka s Kavkaza, koja se cijeli život hranila samo voćem i povrćem iz svog vrta te nikad nije jela meso.

 

Umro najstariji čovjek na svijetu, imao je 123 godine i svoj recept za dugovječnost
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap