Umro britanski princ Philip (99): S kraljicom Elizabetom imao je najdulji brak u monarhiji

Jasmina Grgurić Zanze
9. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Britanski princ Philip, suprug kraljice Elizabete II., umro je u dobi od 99 godina, objavila je danas Buckinghamska palača. Vojvoda od Edinburgha, koji je s kraljicom proveo 74 godine, umro u petak ujutro u dvorcu Windsoru.

Princ Philip (Snimak zaslona/Youtube)

“S dubokim žaljenjem Njezino Veličanstvo Kraljica objavljuje smrt njezinog voljenog supruga, Njegove Kraljevske Visosti princa Philipa, vojvode od Edinburgha”- priopćila je danas Buckinghamska palača.

Suprug kraljice Elizabete II umro je sa 99 godina, od kojih je s kraljicom proveo 74. Preminuo je, poručuju, spokojno jutros u dvorcu Windsor.

Princ Grčke i Danske i zapovjednik kraljevske mornarice

Princ Philip rođen je na otoku Krfu 10. lipnja 1921. godine. Jedini je sin i posljednji od petero djece princa Andreasa od Grčke i Danske. Njegova majka bila je princeza Alice od Battenberga pa je i on nosio titulu “princ Grčke i Danske”.

princ philip
Umirovljeni princ Philip (97) sjeo za volan i skrivio prometnu nesreću

Philipov stric, grčki kralj Konstantin I., bio je prisiljen odreći se prijestolja 22. rujna 1922. Vojna vlada uhitila je princa Andreasa, a u prosincu ga je revolucionarni sud doživotno protjerao iz Grčke. Philipova obitelj otišla je u Francusku, gdje su se nastanili u pariškom predgrađu Saint-Cloud. Philipova majka na kraju je bila privedena u psihijatrijsku ustanovu, dok se njegov otac preselio na jug Francuske, piše Jutarnji list.

Philip je također u srodstvu s britanskom kraljevskom obitelji kao potomak kraljice Viktorije. Kraljevskoj mornarici priključio se 1939. godine, a sa 21 godinu postao je brodski natporučnik. Služio je u mornarici tijekom Drugog Svjetskog rata, a 1952. je unaprijeđen u zapovjednika. Iste godine, smrću kralja Georga VI, oca Elizabete II, završila je njegova karijera u mornarici.

Najduži brak u britanskoj monarhiji

Kraljica Elizabeta II imala je 8 godina kada je prvi put upoznala Philipa na vjenčanju njegove rođakinje. Sreli su se pet godina kasnije, 1939. kada je imala 13, a on 18 godina. Elizabeta je već postala nasljednicom krune nakon što je njezin brat tri godine prije toga abdicirao, a sudbonosni susret doveo je do razmjene ljubavnih pisama.

Zaruke su najavljene tek 1947. godine, a iste su se godine, četiri mjeseca kasnije, i vjenčali. Imaju četvero djece od kojih je prvorođeni Charles, princ od Walesa i prestolonasljednik. Elizabeta i Philip trebali su ove godine proslaviti 74 godine braka koji je najduži od svih u jednoj britanskoj monarhiji.

Princ je bio poznat po svom šarmu, povezivali su ga s brojnim ženama, a javnost je zabavljao i brojnim gafovima. S kraljevskih dužnosti povukao se 2017. godine zbog starosti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap