Umrlo čak 6 i pol tisuća umirovljenika više nego lani u isto vrijeme!

Jasmina Grgurić Zanze
22. studenoga 2021.
Novosti
A- A+

Kada smo koncem prošle godine, u jeku pandemije, dosegnuli rekordnu smrtnost još od kraja Drugog svjetskog rata, vjerovali smo da istom scenariju nećemo svjedočiti i sada. Podaci koji pristižu nisu dobri, a Hrvatskoj prijeti još veći broj umrlih nego lani. Naime, već sada imamo šest i pol tisuća preminulih umirovljenika više.

Ilustracija: Pixabay

Hrvatska je u prvih deset mjeseci ove godine izgubila čak 45.040 umirovljenika. Njima je mirovina obustavljena zbog smrti, a najnovije podatke sa stanjem do kraja listopada objavio je ovih dana Zavod za mirovinsko osiguranje.

U studenom i prosincu umrlo 16 tisuća umirovljenika

Nažalost, ovakav dramatični broj umrlih umirovljenika već sada pokazuje da bi Hrvatska mogla oboriti crni rekord iz prošle pandemijske godine u kojoj je umrlo najviše ljudi još od kraja Drugog svjetskog rata, uglavnom starijih osoba.

Umrlih umirovljenika 6.000 više nego lani! Približavamo li se crnom rekordu?

Naime, lani smo u isto ovo vrijeme imali 38.445 umrlih umirovljenika prema podacima HZMO-a za listopad 2020., dakle sad ih je čak 6.595 više! Zastrašujuće su to brojke, tim više jer još čekamo podatke za studeni u kojoj je smrtnost povećana zbog vrhunca četvrtog vala pandemije koji bi se mogao preliti i na prosinac.

Prošlu smo godinu zaključili s čak 54.578 umrlih umirovljenika, a u samo zadnja dva mjeseca 2021. broj se povećao s navedenih 38.445 za njih više od 16 tisuća! Prvi put se u povijesti Hrvatske dogodilo da u jednoj godini imamo više umrlih, nego novih umirovljenika, a taj se negativni trend nažalost intenzivno nastavlja.

Izgubili 57 tisuća ljudi, 85 posto njih bili su stariji od 65

Mjesec dana ranije (krajem rujna) ove godine imali smo 40.305 umrlih korisnika mirovina, iz čega vidimo da je brojka u samo mjesec dana skočila za gotovo 5.000! Brojka je već tada u odnosu na rujan 2020. pokazivala 6.000 umrlih umirovljenika više. Razlika umrlih povećala se u samo mjesec dana za čak 500 i u odnosu na raniji mjesec (4.500) i u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Osim korone kao uzroka smrtnosti, veći broj umrlih posljedica je i nedostupnog zdravstvenog sustava, odnosno redovnih pregleda kako bi se na vrijeme otkrile, spriječile i izliječile mnoge ozbiljne bolesti.

Lani je u Hrvatskoj umrlo čak 57.023 ljudi, odnosno 5.229 osoba više nego u 2019. godini. Njih čak 85 posto bili su stariji od 65 godina. U prosincu 2020. bilo je dotad najviše umrlih u Hrvatskoj u jednome mjesecu, odnosno 7.608 umrlih. U odnosu na petogodišnji prosjek za isti mjesec, to je povećanje od 63,9% ili 2.967 umrlih više. Posljednji dostupni podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je u rujnu ove godine umrlo 18,8 posto osoba više u odnosu na mjesečni prosjek.

Listopadsko stanje pokazuju navedeni podaci HZMO-a, a preostaje nam vidjeti brojke za studeni i prosinac.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap