Umrla najstarija poznata kuharica (107) na svijetu, indijska prabaka Mastanamma

Jasmina Grgurić
8. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Prabaka Mastanamma iz Indije postala je slavna kuharica s čak 105 godina. Njezine video recepte pregledavali su milijuni ljudi diljem svijeta. Nažalost, njezina obitelj ovih je dana obavijestila obožavatelje da je preminula u 107. godini života…

Indijska kuharica Mastanamma Snimak zaslona/Youtube

Uopće je nevjerojatno da se netko proslavi kuhanjem u 105. godini života, tim više ako dolazi iz siromašne Južne Azije. No, moderne tehnologije čine čuda pa je tako praunuk jedne indijske kuharice prije dvije godine odlučio snimiti je kako kuha svoj specijalni, ukusni curry od patlidžana. Video je objavio na Youtubeu, uslijedili su novi recepti, a Karre Mastanamma ubrzo je postala najstarija poznata kuharica u svijetu.

Poznato pile pečeno u lubenici

Njezine recepte pregledavali su milijuni ljudi, no nažalost, novih uradaka iz njezine “kuhinje” neće biti jer je prabaka Mastanamma preminula u 107. godini života s titulom najpoznatije svjetske kuharice.

Ono što ju je činilo posebnom jest da je patila od niza zdravstvenih problema, no unatoč tomu kuhala je sa strašću, vani na otvorenom plamenu vatre. Čak je i pile znala peći unutar kipuće lubenice. Upravo je njezino slavno pile iz lubenice pogledalo preko 12 milijuna osoba.

Prabaka kuharica imala je više od milijun pretplatnika na svom Youtube kanalu, a specifičnost njezine kuhinje bila je da je tradicionalnim indijskim  jelima dodavala poseban štih. Ipak, znala je ponekad ispeći i pizzu te čokoladni kolač.

Suvišno je možda reći da je bila siromašna, pogotovo za zapadnoeuropske prilike života, a rođena je u ruralnom kraju na jugu Indije. Udala se kada je imala samo 11 godina, a suprug joj je umro kada je imala 22 te je ostala sama brinuti se o njihovo petero djece. Nije bila obrazovana te je strahovala kako će preživjeti bez njega.

Đumbir gulila palčevima, a jaja čuvala u sariju

Uhvatila se stoga onoga što je najbolje znala, teškog fizičkog rada. Tako je za nekoliko dolara dnevno na leđima nosila teške vreće riže. Živjela je u malenoj nastambi od palmina lišća u indijskom selu Gudiwada većinu života.

Kako kuha počeo je snimati 2016. godine njezin praunuk, Karre Laxman te s prijateljem počeo objavljivati videa na Country Foods. Kanal je prekoračio 200 milijuna pregleda, a prabaka je znala da je poznata. Njezini obožavatelji rado su upijali savjete i učili kako napraviti prah od škampa, gledali Mastanammu kako palčevima guli đumbir ili skladišti ptičja jaja u svom sariju.

Osim što je voljela kuhati, Mastanamma je imala i izvrstan smisao za humor, što je bila dobitna kombinacija za njezine gledatelje kojima će zasigurno ostati u najljepšem sjećanju.

Umrla najstarija poznata kuharica (107) na svijetu, indijska prabaka Mastanamma
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap