Umrla je televizijska urednica i voditeljica Silvija Luks

Ana Kanazir
22. siječnja 2023.
Novosti
A- A+

Silvija Luks (79) bila je novinarka, urednica i voditeljica, a tijekom svoje karijere je surađivala s mnogim televizijama u svijetu. Bila je i komentatorica i mentorica, a jedno vrijeme je i obnašala funkciju predsjednice Nadzornog odbora HRT-a. O njezinoj smrti izvijestilo je i Hrvatsko novinarsko društvo.

Rođena je 1944. godine u Sremskoj Mitrovici, a diplomirala je na Pravnom fakultetu dok je školovanje nastavila u Parizu. Novinarstvom se bavila od srednje škole, a već je s 20 godina radila na Radio Zagrebu kao novinarka, urednica i voditeljica, nakon čega je prešla na Televiziju Zagreb. Bila je i dopisnica iz Angole, nešto kasnije iz SAD-a, kao i iz Francuske.

Kao autorica je sudjelovala u kreiranju kulturnih, političkih i dokumentarnih emisija poput ‘Ekran na ekranu’, ‘Kultura srca’, ‘Moja zemlja’. Početkom devedesetih na Yutelu je bila direktorica programa i zamjenica glavnog direktora. U razdoblju od 2000. godine je na HRT-u, točnije na HTV-u bila urednica emisija, komentatorica i mentorica.

Za svoj je rad dobila i mnoge nagrade. Tako je primila nagradu Hrvatskog novinarskog društva ‘Marija Jurić Zagorka’, a odlikovana je i francuskim ordenom ‘Viteza nacionalnog reda’.

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko izrazio je sućut obitelji i kolegama te je zahvalio Silviji Luksa na velikom doprinosu koji je dala svojim radom u tijelima HND-a.

Copy link
Powered by Social Snap