Umirovljeniku Ivanu država naplatila porez i na slovenski dio mirovine

Jasmina Grgurić Zanze
25. lipnja 2020.
Novosti
A- A+

Inozemne mirovine smatraju se primicima od nesamostalnog rada i oporezuju se jednako kao i hrvatske mirovine, osim u slučaju kada s državom koja umirovljeniku isplaćuje mirovinu Hrvatska ima ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Iako takav ugovor sa Slovenijom, kao i brojnim drugim zemljama postoji, umirovljeniku Ivanu država je naplatila porez i na slovenski dio mirovine.

Iznosi saborskih mirovina mijenjali su se kako su se mijenjale i vlasti

Građani su na mirovine veće od 4.000 kuna dužni platiti porez. Pritom se inozemne mirovine smatraju primicima od nesamostalnog rada te se oporezuju jednako kao hrvatske mirovine. Kako bi se izbjeglo dvostruko oporezivanje, u zemlji u kojoj umirovljenik stanuje i u zemlji iz koje mu mirovina stiže, Hrvatska s više od 60 zemalja ima potpisane ugovore. Među njima je dakako i Slovenija pa se umirovljeniku Ivanu iz Križevaca ipak dogodilo da mu je porez naplaćen i na slovenski dio mirovine.

Ivan Balić (78) rođeni je Slovenac koji dugi niz godina živi u Križevcima. U Križevce se doselio još 1966. te se ubrzo zaposlio u Hrvatskoj gdje je radio punih 25 godina. Dio mirovine dobiva iz Slovenije, no problem ima s oporezivanjem, piše Podravski.hr.

Porezom protiv povratnika - kako se oporezuju mirovine iz inozemstva

“Preselio sam u Hrvatsku jer sam se oženio i tu sam 25 godina radio u PIK Vrbovcu, 11 kao vozač pa još 14 u njihovom prometnom uredu. Sada dio mirovine imam iz Hrvatske, a dio iz Slovenije gdje sam prije radio i imam problem jer su meni mirovinu iz Slovenije prebacili u kune, spojili s hrvatskom mirovinom i na nju mi stavili porez” – kaže Ivan kojemu je stigao ček za porez na mirovinu od 223 kune.

No, slovenski dio mirovine oprezivati mu može samo Slovenija. Nakon tri žalbe koje je podnio Poreznoj upravi, odgovor nije dobio, ali mu je nakon toga porez smanjen na 163 kune, pri čemu je 60 kuna nestalo bez ikakvog objašnjenja.

Ipak, smatra kako su i te 163 kune previše na njegovu mirovinu te se nada da će dobiti obrazloženje iz Porezne, kao i da će mu novac koji je uplatio biti vraćen. Kako odgovori iz Porezne ne stižu, na idućem čeku će tek znati pravo stanje.

Umirovljeniku Ivanu država naplatila porez i na slovenski dio mirovine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap