Umirovljeniku greškom isplaćivali veću mirovinu pa sada mora vratiti više od milijun kuna!

Jasmina Grgurić Zanze
16. studenoga 2020.
Novosti
A- A+

Kod izračuna mirovine umirovljenici ponekad ostanu zakinuti. No, postoje i one situacije, doduše ipak nešto rjeđe, kada mirovinsko osiguranje zabunom izračuna veću mirovinu. Koliko god se to činilo boljom opcijom, nije, jer u tom slučaju sav višak moramo vratiti. Upravo to se dogodilo jednom umirovljeniku koji je sada “dužan” više od milijun kuna!

Foto: Pixabay

Vojni umirovljenik iz okoline Pljevlja jedanaest je godina pogreškom crnogorskog mirovinskog zavoda primao deset puta veću mirovinu nego što je trebao, a sada mu je sud naložio da mora vratiti 155.000 eura (preko milijun kuna), piše Fenix magazin.

Naime, rješenjem Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika iz 2007. godine ostvario je pravo na invalidsku mirovinu od 822,52 eura. Međutim, radilo se o pogrešci. Ispravan iznos mirovine trebao je biti 82,25 eura, dakle deset puta manji, javili su crnogorski mediji, a vijest je prenijela novinska agencija Fena.

Lažna braniteljska udovica nezakonito primila 1,3 milijuna kuna mirovine: Slučaj se ponavlja jer je sud pogriješio

No, tu priča ne staje jer mu je i taj veći iznos naknadno uvećan . Nakon izmjena zakona, po službenoj dužnosti, pokrenut je postupak za određivanje novog iznosa invalidske mirovine, pa mu je početkom 2011. godine taj iznos povećan na čak 1.103 eura.

Sretni, a sada vrlo nesretni Crnogorac takvu je mirovinu uredno primao sve do 2018. godine kada je ustanovljena pogreška i kada je poništeno rješenje. Fond je sudskim putem zatražio ne samo povrat viška uplaćenih sredstava, nego čak i kamate. Sreća u nesreći je da kamate prema sudskoj presudi ne mora vratiti, ali vratiti “samo” 155.000 eura. Međutim, nije jasno kako će se i u kojem roku naplatiti od starije osobe koja živi od oko 600 kuna mjesečne mirovine.

 

Umirovljeniku greškom isplaćivali veću mirovinu pa sada mora vratiti više od milijun kuna!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap