Umirovljenikov pas ugrizao prolaznika, prijeti mu do 1.000 eura kazne

Jasmina Grgurić Zanze
7. rujna 2023.
Novosti
A- A+

Umirovljenik s područja Koprivnice mogao bi prekršajno odgovarati jer je njegov pas napao prolaznika. Kazna za držanje životinja bez nadzora nije mala, od 200 do 1.000 eura pa se svakako više isplati malo pripaziti na ljubimce, nego izgubiti više od dvije prosječne mirovine.

Ilustracija: Pixabay

Prekršajni postupak protiv 71-godišnjeg vlasnika psa najavila je koprivničko-križevačka policija. Naime, u utorak oko 10 sati u mjestu Trema umirovljenik je bez nadzora držao psa koji je istrčao iz dvorišta na ulicu, lajao i ugrizao 47-godišnjaka.

Prema Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, člankom 30. definirana je novčana kazna od 200 do 1.000 eura za one koji bez nadzora i neoprezno drže životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane. Ista kazna vrijedi i za loše postupanje prema životinjama i njihovo zlostavljanje na javnom mjestu.

Policija često upozorava građane da vode računa o svojim životinjama te da ih drže pod nadzorom. Osim što su dužni držati životinje u adekvatnom prostoru i osigurati im mogućnost kretanja, vlasnici su dužni poduzeti i određene mjere sigurnosti kako njihovi ljubimci ne bi ugrožavali ljude i tuđe životinje. To znači da prilikom šetnje koriste povodac za psa i brnjicu kada je to potrebno, kako bi spriječili nasrtaje na druge životinje i ljude, a posebice djecu.

Copy link
Powered by Social Snap