Umirovljenik tužio Općinu Čeminac: Moraju mu isplatiti božićnice i uskrsnice

Milan Dalmacija
5. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Zbog navodnih dugovanja, Općina Čeminac jednom umirovljeniku nije isplaćivala božićnice i uskrsnice od 2018. do 2021. godine. Umirovljenik ih je tužio, a sud je stao na njegovu stranu i odredio Općini isplatu zaostalih iznosa i nadoknadu sudskih troškova.

općinski sud u osijeku

Foto: Općinski sud u Osijeku | Youtube screenshot

Jedan umirovljenik iz slavonske općine Čeminac dobio je, makar nepravomoćnu, zadovoljštinu. Naime, Općinski sud u Osijeku dosudio je da Općina umirovljeniku mora platiti 3.050 kuna sa zateznom kamatom, ali i sudske troškove od 8.437,50 kuna, opet s kamatama, i to u roku od 15 dana.

49,99 kn
6,63 €
prije:
75,99 kn
10,09 €
Uštedite

Doline jogurt

Tekući ili čvrsti, 180 g
2,29 kn
0,30 €
Provjerite ponudu
39,99 kn
5,31 €
prije:
59,99 kn
7,96 €
Provjerite i uštedite
119,99 kn
15,93 €
prije:
199,99 kn
26,54 €
Provjerite i uštedite

Intimo ženske čarape s gaćicama

Elastične, elegantne, bež ili crne boje, 20 DEN • pakiranje od 3 para
22,99 kn
3,05 €
Prelistajte katalog

Glas Slavonije piše da je umirovljenik tužio Općinu, jer mu od 2018. nije isplatila božićnicu i uskrsnicu. On je u invalidskoj mirovini od 2009., a u više navrata se obraćao Općini sa zahtjevom za isplatu prigodne jednokratne pomoći od 2018. do 2021. Općina je to odbila, kao i zahtjeve njegova odvjetnika, iako se obvezala da će u sklopu provedbe programa zaštite socijalnog standarda stanovništva, umirovljenicima sa svog područja isplaćivati božićnice i uskrsnice.

Odvjetnik Općine je rekao kako zahtjevi umirovljenika za isplatom božićnice i uskrsnice nisu sporni, ali je u to vrijeme umirovljenik imao dugovanja prema njima “što čini prepreku za isplatu pomoći sukladno odlukama Općine”. Dodao je i da jednokratnu pomoć nemoguće retrogradno isplatiti, jer su one planirane godišnjim proračunima.

Rok za žalbu – 15 dana

U ovom je slučaju sporno je li umirovljenik imao ikakvo dugovanje i je li ono, ako je postojalo, bila prepreka za isplatu božićnica i uskrsnica. Sud je utvrdio da se u Odluci o zaštiti socijalnog standarda stanovništva Općine Čeminac nigdje ne propisuje da pravo na jednokratnu pomoć uoči Božića i Uskrsa nemaju osobe s dugovanjima prema Općini.

Sud je svoju nepravomoćnu presudu donio u petak i odredio rok od 15 dana za žalbu višoj instanci, odnosno Županijskom sudu. Visinu neisplaćenih jednokratnih pomoći je odredio temeljem neformalnih obavijesti Općine, jer je vjerojatno da je te iznose Općina isplatila ostalim žiteljima koji su ispunjavali uvjete.

Inače, dugogodišnji načelnik Općine Čeminac je Zlatko Pinjuh. Protiv njega je u siječnju prošle godine USKOK podigao optužnicu jer je na teret općinskog proračuna kupio stanove svojim sinovima, zaposleniku Općine i direktoru lokalne komunalne tvrtke, preko koje je Općina kupila službeni automobil za kojeg je plaćala najam manji od rate leasinga, piše Net.hr.

Umirovljenik tužio Općinu Čeminac: Moraju mu isplatiti božićnice i uskrsnice
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap