Umirovljenik Slavko čuva đakovačku katedralu: “Naknade nema, ali i da ima, ne bih je uzeo”

Jasmina Grgurić Zanze
14. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Oko 12.000 umirovljenika zaposleno je do polovine radnog vremena uz redovnu isplatu mirovine. Mnogi rade honorarno ili pak obavljaju kućnu radinost kako bi si popunili i vrijeme i novčanik. No, ima i onih koji volontiraju. Među njima je i Slavko Raić, jedan od 18 čuvara đakovačke katedrale.

Đakovačka katedrala (Snimak zaslona/Youtube)

Đakovačka katedrala jedna je od najljepših vjerskih građevina na svijetu, a posljednjih je šest mjeseci otvorena cijeli dan, bez zatvaranja u vremenu ručka, između 12 i 15 sati. No, to ne bi bilo moguće bez njezinih pazitelja, prvih koje je ikada imala.

Trenutno je 18 čuvara đakovačke katedrale, a među njima su i obrtnici, učitelji, branitelji pa i umirovljenici koji imaju najviše slobodnog vremena. Jedan od njih je i Slavko Raić.

Predivna gesta: Barba Šime volontira u bolnici u kojoj je šetao pokojnu suprugu Jozicu

“Imam vremena, a prije sam primijetio da ljudi dolaze iza 12 sati i htjeli bi ući u katedralu, razgledati je, a ne mogu. Dan je prijedlog župniku o paziteljima i išla je obavijest o tome na misama, pa se nas nekoliko javilo odmah. Bilo nas je tada malo, a sada nas je 20-ak, no bilo bi dobro da nas bude barem koliko je u mjesecu dana, svaki dan po jedan od nas” – ispričao je za Glas Slavonije umirovljenik Slavko.

Idući angažman mu je 13. ožujka, a sretan je jer može biti koristan na ovaj način, tim više jer je i sam svjedočio velikom broju posjetitelja upravo između 12 i 15 sati. A imao je i jednu anegdotu s grupom Francuza, no sve je srećom dobro završilo.

“Prvi dan uhvatio sam se za glavu, došlo je 18 Francuza, a ne znam jezik… Srećom, među njima bio je jedan čovjek koji je govorio hrvatski. On se davno odselio u Francusku, sada je u mirovini i doveo je obitelj pa je prevodio” – kazao je.

Na pitanje zašto se uhvatio posla bez naknade, dodaje:

“I da naknade ima, ne bih htio uzeti novac za to. Biti pazitelj katedrale lijepo je samo po sebi, bez ikakve naknade. To je predivno iskustvo” – zaključio je umirovljenik Slavko.

 

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap