Umirovljenik prodavao kutiju za alat preko telefona, dao svoj PIN nepoznatom muškarcu i ostao bez novca

Ana Kanazir
11. svibnja 2023.
Novosti
A- A+

Umirovljenik je s nepoznatom muškom osobom razgovarao putem mobilne aplikacije kako bi prodao kutiju za alat. Kako bi se izvršila prodaja ovaj 75-godišnjak je nepoznatom muškarcu dao svoje podatke o bankovnoj kartici, ali i pristupne PIN-ove svog bankovnog računa. To je nepoznata osoba iskoristila i u više navrata podigla novce s računa umirovljenika.

Plaćanje karticom

Kartica | Ilustracija: Rawpixel

Policijska uprava istarska piše kako je umirovljenik jučer primijetio da mu s računa nedostaje više tisuća eura koji su podignuti u više navrata pa je i zaključio da mu je novac ukrala muška osoba s kojom je komunicirao. Policija pokušava pronaći počinitelja ovog kaznenog dijela.

Podizanje novca s bankomata
Ne pišite PIN na kartice: Muškarac ukrao umirovljeniku novčanik i lagano se koristio njegovom karticom

Iz policije poručuju da je važno zaštititi osobne podatke kako ne bi došlo do ovakvih problema, a savjetuju i ovo:

  • Ne govorite i ne šaljite svoje osobne podatke nepoznatim osobama (ime, prezime, adresu, OIB, matični broj, broj bankovne kartice, količinu novaca na računu i slično)
  • Osobne dokumente ne dajte nikome prije nego se uvjerite da se radi o službenoj ili nadležnoj osobi i ne šaljite njihove preslike ako niste sigurni da su preslike potrebne isključivo u službene svrhe
  • Ne potpisujte dokumente ako niste sigurni u njihov sadržaj (prije potpisivanja neka vam osoba od povjerenja rastumači dokument)
  • Prije nego što bacite u smeće stare dokumente, račune ili druge materijale koji sadržavaju vaše osobne podatke, učinite te podatke nečitljivima
  • U slučaju da posumnjate da je netko zloupotrijebio vaše osobne podatke, prijavite događaj policiji.
Popularno
Copy link
Powered by Social Snap