Umirovljenik knjižnici vratio posuđenu ploču sa zakašnjenjem od 48 godina

Jasmina Grgurić Zanze
2. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Što znači poštenje, koje očito jača i savjesti ne da mira pod stare dane, ovih dana pokazuje priča o američkom umirovljeniku koji je s čak 48 godina zakašnjenja knjižnici vratio posuđenu ploču Boba Dylana. Uz nju je poslao i novac kako bi platio zakasninu, iako to uopće nije bilo potrebno.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Heights Libraries (@heightslibraries)

Howard Simon posudio je ploču “Self Portrait” Boba Dylana iz knjižnice Heights u Clevelandu 1973. godine, dok je još bio učenik osmog razreda škole University Heights. No, tek nakon 48 godina odlučio ju je vratiti, piše Guardian.

Voditeljica knjižnice Sara Phillips novinarima je rekla da se iznenadila kada je poštom primila paket iz San Francisca s gramofonskom pločom koja je trebala biti vraćena još u lipnju 1973. godine.

Naime, umirovljenik koji danas živi u San Franciscu poslao je knjižnici album uz pismo u kojemu se ispričava zbog kašnjenja, pojašnjavajući da je dvostruku vinilnu ploču pronašao između dvaju drugih Dylanovih albuma iz vlastite zbirke.

U pismu je napisao kako je izračunao da je rok za vraćanje istekao prije 17.480 dana.

Slušali smo Ivu Robića, Zvonka Špišića i Gabi Novak, ali sjećamo se i Lole Novaković  

“Prilično je kasno i prilično mi je žao!” – napisao je.

Zanimljivo je da je Simon tijekom života postao profesionalni glazbenik, a Dylan mu je očigledno bio veliko nadahnuće. Napisao je i da se ispričava jer je naslovnica albuma pomalo uništena pošto je stalno ‘putovala’ s njim, s obzirom na to da je živio u Chicagu, Santa Feu, Los Angelesu, Berkeleyju i Sacramentu.

Knjižnici je u znak isprike poslao novčanu naknadu od 175 dolara i kopiju vlastitog albuma. Knjižničarka Phillips mu je odgovorila da je omot pomalo istrošen, no da je vinil još uvijek u odličnom stanju.

“Zahvalni smo što je gospodin Simon vratio ploču. Više ne naplaćujemo zaostale kazne”, kazala je.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap