Umirovljenik kažnjen jer je na vozilo montirao lijes s natpisom “Sudstvo podržava kriminal”

Josip Mihaljević
24. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Općinski sud u Bjelovaru, Stalna služba u Pakracu, presudio je protiv  70-godišnjeg umirovljenika zbog vrijeđanja i omalovažavanja državnih organa zbog posve bizarnog načina iskazivanja nezadovljstva s pravosudnim aparatom u Hrvatskoj.

pravosuđe

Foto: Unsplash

70-godišnji umirovljenik iz Đurđanaca morat će platiti 717,06 kuna zbog bizarnog iskazivanja nezadovoljstva pravosuđem, odnosno – vrijeđanja i omalovažavanja državnih organa. Općinski sud u Bjelovaru proglasio ga je krivim zbog događaja iz studenog 2019. godine koji se dogodio na parkiralištu jednog trgovačkog centra u Pakracu.

Umirovljenik je u tovarnom prostoru svog kamiona marke Mercedes Benz postavio metalnu ploču na kojoj je sa jedne strane na hrvatskom, a s druge na njemačkom jeziku pisalo: “Sudstvo podržava kriminal. HR povratnici moraju platiti pravdu ili je život ugrožen”. Svoju je poruku namontirao pored drvenog kovčega koji podsjeća na lijes s crnim drvenim križem na vrhu. S takvim je kamionom, piše u presudi, vozio i prošao kroz četiri države i nitko mu ništa nije prigovorio dok nije stigao u Pakrac.

Policijska postaja Pakrac pokrenula je optužni prijedlog, a umirovljenik je proglašen krivim još 2019. godine. Međutim, prošla mu je žalba, ali je na ponovnom suđenju ponovno proglašen krivim u 2022. godini.

“Iz dokaznog postupka je evidentno da je okrivljenik dana 14. 11. 2018., kao i dan prije na svom vozilu postavio metalnu ploču s inkriminiranim natpisom, kao i drveni kovčeg, ali isključivo iz razloga kako bi iskazao protest državnim tijelima radi činjenice da se unatrag 20-ak godina njegovi predmeti ne rješavaju ili se odugovlači s rješavanjem predmeta, dok mu se istodobno oduzimala imovina od strane pojedinih osoba te mu se nanosila i druge znatna materijalna šteta”, stoji u obrazloženju presude.

Osim novčane kazne, mora platiti troškove postupka (dodatnih 300 kuna) i izrečeno mu je oduzimanje spornih predmeta – limena ploča, natpis i drveni sanduk s križem na vrhu. Oduzeti predmeti postaju vlasništvo Republike Hrvatske.

Inače, umirovljenik boravi u Njemačkoj i prima mjesečnu mirovinu od oko 1.000 eura, a nikad ranije nije bio osuđivan.

Umirovljenik kažnjen jer je na vozilo montirao lijes s natpisom “Sudstvo podržava kriminal”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap