U zatvoru zbog lošeg vida: Umirovljenik autom naletio na umirovljenika biciklista koji je kasnije podlegao ozljedama

Milan Dalmacija
7. rujna 2022.
Novosti
A- A+

Britanski umirovljenik Peter Gardner naletio je prošloga ljeta na biciklista, također umirovljenika, Jima Tassella, koji je kasnije preminuo od zadobivenih ozljeda. Osuđen je na šest mjeseci zatvora uz zabranu upravljanja vozilom u trajanju od tri godine i tri mjeseca, jer mu je vid bio toliko loš da nije mogao pročitati registracijsku pločicu s tri metra udaljenosti.

umirovljenik bicikl

Foto: Unsplash

Zbog bizarne prometne nesreće, u kojoj je, nažalost, jedna osoba poginula, 82-godišnji Britanac Peter Gardner je završio na sudu. Njega sud tereti da nije ni smio sjesti za volan, jer mu je vid toliko slab da s tri metra udaljenosti ne može pročitati registarsku pločicu.

Gardner je svojim automobilom 23. srpnja prošle godine oko 10 sati ujutro pokosio 70-godišnjeg biciklista Jima Tassella. Iako je prevezen u bolnicu, Tassellu liječnici mu nisu mogli pomoći te je on preminuo pet dana kasnije. Očevidom je utvrđeno kako je Gardner udario Tassellov bicikl straga te odbacio nesretnog muškarca dva metra u zrak.

Kasnijom kontrolom vida utvrđeno je da Gardner jedva vidi registarsku pločicu s tri metra udaljenosti. Inače, za prolazak na liječničkom pregledu za vozački ispit potrebno je pročitati registraciju s 20 metara udaljenosti, piše Wales Online. Jedan od svjedoka na Krunskom sudu u Salisburyju bio je vozač koji je Tassellu priskočio u pomoć. Tvrdi da mu je Gardner rekao da ga nije vidio, jer je bio u sjeni.

Alegro

Mahunarke, orašasti plodovi i suho voće
Sniženo 20%
Provjerite i uštedite

Podravka

Odabrani proizvodi
Sniženo 25%
Provjerite i uštedite

Rubel

Deterdžent za rublje, 9 kg
69,99 kn
9,29 €
Prelistajte katalog

Uskoro je utvrđeno da je Gardner bio kod oftalmologa 2019. Nalazi su pokazivali da vrlo vjerojatno razvija kataraktu. Trebao je ići na ponovljeni pregled, no nikada se nije naručio. Njegov odvjetnik je poručio da Gardner nije shvatio da mu je vid toliko slab, jer je živio sam. Osuđen je na šest mjeseci zatvora, a pravo na upravljanje vozilom mu je oduzeto na tri godine i tri mjeseca.

– Vi, i samo vi, morate živjeti s tom odgovornošću do kraja života. Vjerujem da, u praktičnom smislu, nikada više nećete voziti, poručio je sudac Andrew Barnett pri izricanju presude, a obitelj Tassell je apelirala na starije vozače da obave preglede kako bi bili sigurni da su sposobni za vožnju.

U zatvoru zbog lošeg vida: Umirovljenik autom naletio na umirovljenika biciklista koji je kasnije podlegao ozljedama
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap