Umirovljeničkoj obitelji nitko nije pregledao kuću nakon petrinjskog potresa: Zamjenski smještaj je na prodaju

Milan Dalmacija
29. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Od kraja prosinca 2020. umirovljenička obitelj Varga čeka da im statičari dođu pregledati kuću. U međuvremenu su se preselili u susjedovu kuću, koja je sada na prodaju. Apeliraju na institucije da im pruži smještaj adekvatan njihovom zdravstvenom stanju.

Razrušeno središte Petrinje (Foto: Danijel Prerad/FB)

Dan nakon razornog petrinjskog potresa, umirovljenici iz Lekenika, Lidija i Vinko Varga uselili su u susjedovu kuću. Vjerovali su kako će to biti samo privremeno rješenje, jer je njihova kuća dobila žutu naljepnicu. No, već dvije godine im nitko nije došao obaviti “hitni” pregled.

Tri pošasti pogodile umirovljenike: Epidemija, potres i - siromaštvo!

– Pisalo je hitna intervencija, znači hitni pregled se tražio! Dvije godine, hitni pregled. Dvije godine nitko nije bio. Mi idemo, mi tražimo i nema šanse”, govori za RTL Vinko Varga.

U međuvremenu su susjedi svoju tradicionalnu drvenu kuću u kojoj su ugostili Varge – stavili na prodaju. Oni se moraju iseliti do 1. studenog.

– Nismo socijalni slučajevi, imamo mirovine od kojih možemo živjeti, ali nemamo gdje živjeti”, poručila je Lidija Varga.

Neadekvatan alternativni smještaj

U općini Lekenik su im ponudili alternativni smještaj, odnosno maleni kontejner s kupaonicom, klimom i krevetima na kat. Zbog zdravstvenih problema, obitelji Varga takav smještaj nije prikladan. Iz općine kažu da drugog slobodnog smještaja nemaju.

– Kreveti su na kat. Mi smo ljudi koji patimo od nekih kroničnih bolesti. Mi se ne možemo na kat popeti, ako se stavi krevet dolje onda doslovce ne možemo unutra boraviti jer nemamo mjesta, objašnjavaju Varge.

Vinko Varga je kao branitelj potražio pomoć u resornom ministarstvu, ali i u Stožeru civilne zaštite. Obje su institucije upoznate s njihovim problemom. Obećavaju brži proces pregledavanja njihove kuće i pronalazak novog alternativnog smještaja. S obzirom na milimetarski pomak u obnovi Banije u odnosu na obećanja, ne čudi što postoje kuće koje još uvijek nisu pregledane. No, Vargama vrijeme curi, a Vladi se očito – ne žuri.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap