Umirovljenički par svaku večer obilazi kontejnere: Skupljaju boce, ona nema mirovinu

Jasmina Grgurić Zanze
6. kolovoza 2021.
Novosti
A- A+

Potresnu objavu na svojoj Facebook stranici “Obrana i zaštita od gluposti” podijelio je Jadranko Hodak. Na silnu nepravdu društva upozorio je fotografijom umirovljeničkog para kojeg je zatekao u jedan sat u noći kako kopa po kontejneru na parkingu u potrazi za bocama. Na to su, kaže bloger Krule, prisiljeni zato što ona nema mirovinu.

Umirovljenički bračni par svaku večer kopa po kontejnerima Foto: Bloger Krule/Facebook

Ovaj umirovljenički par svaku večer obilazi kontejnere u potrazi za bocama. Na to su prisiljeni jer supruga nema mirovinu. Za sve one u istoj situaciji, mahom starije građane, najbolji su upravo dani blagdana i praznika, jer nakon fešti i slavlja ostaje najviše boca. Dobro za naše gladne umirovljenike, dobro za ekologiju.

“Uspjeh im turiti koju kunu za kavu koju su odbili”

“Ispred moje zgrade u 1 u noći…. taman parkirao. Penzioneri. Popričali smo jedno 10tak minuta… pojadaše se… tužna priča… zamolih ih ako ih mogu počastiti kavom, odbili su… ja inzistirah… i uspjeh im turit koju kuni za kavu… muž i žena, svako večer obilaze kontejnere i beru flaše. Ona nema penziju, on ima. Sve to saznah iz priče. Ona divna žena, pričali smo dugo… on samozatajan, možda i umoran. Mene bilo sram…” – napisao je uz fotografiju umirovljeničkog bračnog para Jadranko Hodak, bloger Krule.

Gotovo deset tisuća ljudi reagiralo je na njegovu objavu u samo prvih nekoliko sati. Ispod potresne fotografije pratitelji su ostavili na stotine ljutih komentara.

Nitko se ne pita kako će dočekati penziju i hoće li je imati

Baka skupila boce koje su ministri ostavili u Kninu: "Lani sam od toga platila HRT"

“Napredak društva ovisi o tome koliko se ono brine o svojim najpotrebitijima, a po ovome smo dno dna. Vijesti i portali su puni vijesti o Severinama, Šuputicama, zaposleni su brojanjem furešti i slično, ali o ovom ne čitaš, jer je previše depresivno i nitko neće kliknuti na članak. Reprezentacija osvoji srebro i u glavnom gradu se okupi pola milijuna ljudi, ali kad treba dignuti glas za nepravdu i izboriti se za svoju budućnost svi samo pišu komentare po fejsu iz svoje udobne fotelje.

Nitko se ne pita kako će dočekati penziju i hoće li je imati, jer sad mu je možda dobro, ima koju kunu, neki apartman, ali kad ostari i ne bude više mogao raditi, ovo nas svih čeka. Djeca odlaze vani, a mi ćemo svi po kontejnerima tražit boce dok će bogati europski penzići to sve u čudu gledat” – napisala je jedna Hodakova pratiteljica.

U komentarima se povela i rasprava o tomu zašto supruga ne može dobiti 800 kuna nacionalne mirovine, s obzirom da nema vlastitu. Međutim, uvjet za ostvarivanje prava na nacionalnu naknadu za starije osobe je da prihod kućanstva ne smije prelaziti više od 800 kuna po članu. To znači da ako suprug ima primjerice 1.600 kuna ili višu mirovinu, supruga ne ostvaruje pravo. Ako je kojim slučajem njegova mirovina manja, onda može predati zahtjev Zavodu za mirovinsko. Također, ne smije istovremeno biti korisnica socijalne pomoći (zajamčena minimalna naknada). Imovinski cenzus, za razliku od prihodovnog, nije postavljen kao uvjet.

Uz takve uvjete i iznose pomoći, starijima ništa drugo ni ne preostaje nego skupljati boce.

Copy link
Powered by Social Snap