Umirovljenički par iz Hrvatske zbog dodatka na mirovinu pokušao prevariti austrijsku vlast

Jasmina Grgurić
20. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Vijest da je netko prijevarom ostvario određena umirovljenička prava, od lažnih braniteljskih mirovina do potkupljivih službenika koji donose takva rješenja, u Hrvatskoj i nisu tolika rijetkost. No, u Austriji to ne prolazi, što je na svojoj koži osjetio jedan umirovljenički par iz Lijepe naše.

Foto: Pixabay

Čak dvije godine 74-godišnji umirovljenik i njegova 71-godišnja supruga primali su austrijsku mirovinu te uz nju i dodatak na koji pravo imaju samo ukoliko žive u Austriji. Međutim, za to vrijeme oni nisu bili na austrijskoj adresi koju su prijavili u Donawitzu, nego u Hrvatskoj.

Umirovljenički par iz Hrvatske očito nije računao na redovan inspekcijski nadzor koji, za razliku od ovdašnjih, tamošnje vlasti redovno provode. Policija im je tako došla nekoliko puta u dvije godine u kontrolu, no nisu ih zatekli na mjestu navodnog prebivališta pa su protiv supružnika podigli kaznenu prijavu. Državi moraju vratiti nekoliko tisuća eura, a mogli bi završiti i  zatvoru.

Mirovine za 2,6 posto rastu i u Austriji, ali kod njih je to 255 kuna

Kako austrijske mirovine često iznose od 800 do 1.000 eura, što se smatra minimumom za tamošnji životni standard, pri čemu za najam stambenog prostora morate izdvojiti više od 500 eura, država pomaže kroz dodatak na mirovinu. Takva sufinanciranja iznose od 200 do 300 eura, jer socijalni minimum iznosi 890 eura, piše HRT.

Sustav funkcionira, a iako pokušaja prijevara ima, one nisu moguće dugoročno jer su kontrole česte. No to ne sprječava izbjeglice i migrante da se probaju lažno domoći prava koja im ne pripadaju. Tako su se Iranci znali izjašnjavati kao Sirijci kako bi ostvarili posebnu skrb kao osobe iz ratnog područja. Austrija je stoga aktivirala politiku ograničavanja i kontrole socijalnih i drugih davanja.Tako bi se trebala uvesti jača kontrola nad socijalnom pomoći, doplatkom za djecu i naknadama za nezaposlene. Nju koristi desetak tisuća Hrvata, zbog čega je Austria ograničila svoje tržište za naše radnike, a koje od 1. srpnja ove godine više neće biti zatvoreno.

Umirovljenički par iz Hrvatske zbog dodatka na mirovinu pokušao prevariti austrijsku vlast
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap