Umirovljenicima u 2024. stižu još četiri važne promjene, jedna se tiče svih

Jasmina Grgurić Zanze
24. prosinca 2023.
Novosti
A- A+

Umirovljenike u 2024. godini čekaju četiri pogodnosti koje nisu direktno vezane uz prava iz mirovinskog sustava. Građani koji su koristili osobnu invalidninu ili doplatak za pomoć i njegu dobit će povoljniji inkluzivni dodatak. Dio umirovljenika više neće morati plaćati dopunsko zdravstveno osiguranje zbog povećanih cenzusa, a starije osobe moći će se besplatno voziti vlakom. Također, ukida se i alimentacija za djedove i bake.

Umirovljenici u Nizozemskoj | Foto: Unsplash

Četiri ‘nemirovinske’ pogodnosti za umirovljenike čekaju i starije građane u 2024. godini. To su veći inkluzivni dodatak, veći cenzusi za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje, besplatan prijevoz Hrvatskim željeznicama te ukidanje alimentacije za djedove i bake.

Izmjenama mirovinskih zakona, umirovljenike čekaju važne promjene u 2024. godini, o čemu smo pisali ovdje. Među njima su povoljnija formula usklađivanja mirovina, veća nacionalna naknada za starije, veće mirovine iz oba mirovinska stupa, trajni dodatak na mirovinu, povećani dodatni staž za majke, ali i stroži uvjeti za odlazak žena u mirovinu.

Umirovljenici sjede za stolom i razgovaraju
Umirovljenike u 2024. godini čeka šest važnih izmjena: Pozitivne su sve, osim jedne

Staž za majke i dodatak na mirovinu još nisu zakonski definirani, za razliku od ostalih izmjena, ali postoje konkretna obećanja i pregovori s umirovljeničkim predstavnicima. Pritom se još uvijek čeka i potpuno ili djelomično ukidanje penalizacije za prijevremene umirovljenike, prema zahtjevu Sindikata i Matice umirovljenika.

Veći inkluzivni dodatak

Umirovljenici koji dobivaju osobnu invalidninu i doplatak za pomoć i njegu, kao i građani koji ostvaruju pravo na uvećani doplatak za djecu i naknadu do zaposlenja, od 1. siječnja 2024. bit će obuhvaćeni jedinstvenim inkluzivnim dodatkom. Tako će prihodi osoba s invaliditetom porasti od 50 do 100 posto.

Osobna invalidnina trenutno iznosi 232 eura. Ubuduće, iznos inkluzivnog dodatka kroz pet kategorija kretat će se mjesečno od 720 eura za prvu razinu, 480 eura za drugu, 430 eura za treću, te 162 eura i 138 eura za četvrtu i petu razinu, o čemu smo pisali ovdje.

Veći cenzusi za besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje

Umirovljenici i svi ostali građani čiji prihod ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini mjesečno po članu kućanstva nije veći od 379,49 eura, odnosno 475,12 eura za samca, neće od 1. siječnja 2024. godine morati plaćati premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja. Ono će za njih biti besplatno, a tu opciju trenutno koristi gotovo 200.000 umirovljenika, o čemu smo pisali ovdje. Ušteda je to od 111 eura na godišnjoj razini.

Besplatni prijevoz za umirovljenike i starije od 65

Vlakom će se u 2024. godini na području cijele Hrvatske moći besplatno voziti svi umirovljenici i svi građani stariji od 65 godina. Za ovaj pilot projekt Vlada je osigurala dva milijuna eura. Omogućit će to starijim osobama da uštede na putovanjima zbog obaveza, liječenja, izleta i ostalih aktivnosti. Cilj projekta je poboljšati kvalitetu života umirovljenika, potaknuti održivu mobilnost, smanjiti troškove života za stariju populaciju i pridonijeti ekološki odgovornijem načinu putovanja starije populacije, o čemu smo pisali ovdje.

Ukidanje alimentacije za djedove i bake

Sindikat umirovljenika Hrvatske izborio se da djedovi i bake više ne moraju plaćati alimentaciju za unuke u slučaju da to ne čini netko od djetetovih roditelja, najčešće otac. Prema službenim informacijama trenutno ima 114 presuda prema kojima djedovi i bake plaćaju uzdržavanje unucima. U Sindikatu tvrde da je takvih slučajeva puno više, čak nekoliko stotina, pogotovo kada ih prate one o zabrani viđanja unuka, o čemu smo pisali ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap