Umirovljenicima s malom mirovinom Srbija dijeli pakete, evo što se u njima nalazi

Jasmina Grgurić Zanze
22. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Za najsiromašnije umirovljenike Srbija je i ove godine osigurala solidarne pakete pomoći. U njima se nalaze najosnovnije potrepštine, a dobit će ih oko 55.000 korisnika. Osnovni uvjet je da im mirovina ne prelazi iznos najniže mirovine od 213 eura. Prednost su pritom imali najstariji korisnici, samci i umirovljenici koji s više članova kućanstva žive samo od male mirovine.

Starija umirovljenica u kupovini

U paketima pomoći nalaze se osnove namirnice | Ilustracija: Unsplash

Srbija je umirovljenicima s malom mirovinom osigurala pakete pomoći za koja su sredstva osiguravana iz blagajne Republičkog fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje. Pakete solidarnosti dobit će više umirovljenika nego prošle godine, njih oko 55.000, a podjela je počela danas.

Korisnika 15.000 više nego prošle godine

mile delić
Srbija umirovljenicima isplatila dodatak, jedan umirovljenik novce vratio Vučiću: "To je poniženje, a ne pomoć"

Osnovni kriterij za dodjelu paketa je da mirovina ne prelazi 213 eura (24.987,67 dinara). Prednost su imali stariji korisnici, samci ili umirovljenici u višečlanom kućanstvu čiji je jedini izvor primanja mirovina do navedenog iznosa, piše Kurir.rs. Popis korisnika ove pomoći duži je za 15.000 korisnika u odnosu na prošlu godinu. Fond je ove godine izdvojio 950.000 eura, dok je prošle godine za pakete pomoći umirovljenicima utrošeno 440.000 eura.

Imena dobitnika objavljena su na listama u lokalnim udruženjima umirovljenika. Svi su paketi istog sadržaja, a u njima se nalaze osnovne potrepštine poput soli, šećera, brašna, ulja, riže i tjestenine. Tu je i juha u vrećici, tunjevina u konzervi, dječji sapun, zubna pasta i deterdžent za rublje.

Obećanje da će mirovina do 2027. rasti do 650 eura

Mirovine su u Srbiji ove godine od siječnja rasle rekordnih 14,8 posto. Prosječna mirovina trenutno iznosi oko 45.700 dinara, odnosno oko 390 eura. Međutim, najniže mirovine su oko 213 eura. Srpski mediji pišu da su u posljednje dvije godine kroz redovna i izvanredna povećanja, mirovine rasle kumulativno za više od 50 posto.

Sam premijer Aleksandar Vučić je ranije rekao, kada su ga pitali o malim mirovinama, da one nisu dovoljno pratile rast plaća. Vlast je obećala da će do kraja 2027. godine prosječna mirovina doseći nivo od 650 eura. U kojoj su zemlji mirovine najveće, a u kojoj najmanje u Hrvatskom okruženju, možete pogledati ovdje.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap