Umirovljenicima povećan cenzus za dobivanje mjesečne pomoći!

Jasmina Grgurić Zanze
6. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Država je poduzela određene mjere za očuvanje radnih mjesta kroz naknade poslodavcima za plaće, no tko pomaže nezaposlenima, umirovljenicima? Najveća utjeha starijim građanima je da će im mirovine biti isplaćene na vrijeme te da se neće smanjivati. Socijalna osjetljivost još je jednom prepuštena dobroj volji gradova, pri čemu je simboličnu, ali vrijednu gestu prema svojim penzionerima pokazala Rijeka.

IlustracijaIMirovina.hr

Grad Rijeka povećao je cenzus za dobivanje mjesečne novčane pomoći. On je dosad iznosio 1.400 kuna, a pravo po novom ostvaruju umirovljenici s primanjima do 1.700 kuna. Svakog mjeseca stići će im razlika od njihove mirovine do toga iznosa. Primjerice, kao im je mirovina 1.100 kuna, dobit će svakog mjeseca 600 kuna, a minimalno 200 kuna ako su ispod zadanog limita.

Prihodi kućanstva i ne(posjedovanje) druge nekretnine

[ŽIVOT U GRADOVIMA] Na programe za starije osobe izdvojili oko 6,5 milijuna kuna

“Grad Rijeka svojim Socijalnim programom štiti građane koje su zatekle nepovoljne životne okolnosti, među ostalim i umirovljenike s niskim mirovinama. Posljednjim izmjenama Odluke o socijalnoj skrbi dodatno su zaštićeni najugroženiji riječki umirovljenici.

Kako bi umirovljenici bili u manjem riziku od siromaštva pravo na novčanu pomoć za umirovljenike odsada može ostvariti korisnik čiji mjesečni iznos mirovine ne prelazi iznos od 1.700 kuna, umjesto dosadašnjeg iznosa od 1.400 kuna” – obavijestili su jučer na stranicama Grada.

Međutim, novost je da se od sada gledaju i prihodi cjelokupnog kućanstva, kao i posjedovanje nekretnine koja ne služi za stanovanje. Cilj je pritom zaštititi samce kao posebno rizičnu skupinu građana.

Rijeka osigurava mjesečnu pomoć za umirovljenike:

  • s mjesečnom mirovinom nižom od 1.700 kuna (uračunava se i zaštitni dodatak)
  • čiji su ukupni prosječni mjesečni prihodi u zadnja tri mjeseca niži od cenzusa prihoda koje je utvrdio Grad Rijeka za pojedini broj članova kućanstva (cenzus za samca 2.875 kuna, dvočlano kućanstvo 3.625 kuna, tročlano kućanstvo 4.875 kuna, četveročlano kućanstvo 6.250 kn, brojnija kućanstva + 875 kuna za svakoga dodatnog člana),
  • koji nemaju u Hrvatskoj u (su)vlasništvu nekretninu osim one koja im služi za stanovanje (drugi stan/kuću, kuću za odmor ili poslovni prostor).

Minimalna pomoć je 200 kuna za umirovljenika samca, odnosno u visini razlike između iznosa mjesečne mirovine i iznosa od 1.700 kuna. Mjesečna pomoć za umirovljenike koji žive u višečlanim kućanstvima je 200 kuna.

Procjenjuje se da će novčanu pomoć koristiti oko 1.000 starijih osoba, za što je u ovogodišnjem proračunu osigurano 2,35 milijuna kuna.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap