Umirovljenicima osigurali pola godine besplatnog treninga i vježbanja

Jasmina Grgurić
28. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Varaždinska udruga “Bolji dom” poziva sve umirovljenike i osobe starije od 60 godina da im se  pridruže na besplatnim treninzima i vježbanjima tijekom narednih šest mjeseci. Sve vježbe vode stručni treneri i fizioterapeuti, a organizirane su u tri termina tjedno. Projekt je financiralo Ministarstvo za demografiju kako bi se tjelesnom aktivnošću poboljšalo zdravlje starijih osoba.

Domovi za starije organiziraju tjelovježbu za korisnike Ilustracija: Dom Sisak/Mirovina.hr

Udruga za skrb o starijim i nemoćnim osobama „Bolji dom“ Gornji Kneginec dobila je bespovratna sredstva Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike za projekt „Vježbaj i ostani zdrav!“ Vrijednost projekta je 70.000 kuna, a cilj mu je povećanje tjelesne aktivnosti starijih osoba te u konačnici poboljšanje zdravstvenog stanja. Projekt uključuje besplatne treninge i vježbanje za umirovljenike punih šest mjeseci u 2020. godini, a koji su prilagođeni njihovoj dobnoj skupini.

Zdravo starenje tjelovježbom: Besplatna rekreacija za velikogoričke 'penziće'

Treninzi se održavaju triput tjedno na dvije lokacije u gradu Varaždinu, utorkom i četvrtkom ujutro te srijedom popodne kada su fizikalne vježbe. Projekt uključuje i testiranje te konzultacije svakog polaznika od strane liječnika specijaliste. Sva oprema je osigurana od strane udruge, a svakog polaznika očekuje i poklon.

Razna istraživanja potvrdila su da vježbanje kod starije populacije smanjuje rizike od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara, hipertenzije, prekomjerne tjelesne težine, dijabetesa tipa 2, osteoporoze, tumora debelog crijeva, anksioznosti i depresije, inkontinencije i još mnogih drugih oboljenja. Prvi rezultati vidljivi su već nakon nekoliko tjedana i motivacija su za daljni rad.

Iz Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina dodaju da istraživanja također potvrđuju i da je vježbanje za starije osobe također važno iz ovih razloga:

1. Smanjenje rizika pada i posljedičnih ozljeda
2. Sprječava ili ublažava funkcionalna ograničenja
3. Učinkovita je terapija za mnoga kronična oboljenja.

 

Umirovljenicima osigurali pola godine besplatnog treninga i vježbanja
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap