Umirovljenicima daju između 1.500-2.500 kuna bonusa za troškove grijanja

Josip Mihaljević
30. listopada 2020.
Novosti
A- A+

Danas je u svijetu 195 različitih država, a to znači i 195 različitih pravila, beneficija i zgodnih načina pomoći starijoj populaciji. Tako u Britaniji svake godine najsiromašnijim umirovljenicima sjeda oko 1.500-2.500 kuna pomoći za grijanje tijekom zimskih mjeseci.

kamin

Foto: Unsplash

Britanskim umirovljenicima s manjim mirovinama na račune uskoro sjeda između 1.500 i 2.500 kuna. Pritom im se taj novac neće računati kao prihod (u svrhu ostvarivanja drugih prava). Radi se o goloj egzistenciji – to im je poguranac da se preko zime mogu grijati, piše express.co.uk.

‘Džeparac za grijanje’, kako ga nazivaju u Velikoj Britaniji, nije novost. Radi se o jednokratnoj godišnjoj neoporezivoj isplati usmjerenoj k umirovljenicima kako bi lakše mogli prebroditi zimu, tradicionalno vremensko doba kada dobar dio mirovina odlazi na račune za grijanje.

Ljudi rođeni nakon 5. listopada 1954. godine uglavnom će dobiti ovu naknadu počevši od sezone grijanja 2020./2021., ali sami uvjeti se znaju mijenjati iz godine u godinu.

Isplata se odvija automatski prema službenim podacima s kojima raspolažu državna tijela – iznosi i datum isplate ovisit će o nizu faktora, poput broja članova kućanstva, dobi primatelja pomoći, a prijave su jednostavne.

“Većina isplata se odvija automatski između studenog i prosinca. Novce bi trebali dobiti najkasnije do 13. siječnja 2021. godine”, stoji na službenim stranicama Vlade.

Prošle su godine umirovljenici mlađi od 80 godina dobili 1.677 kuna, a stariji od 80 2.516 kuna dodatne pomoći.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap