Umirovljenici zajedno prozvali Milanovića i medije: ‘Uzimate prostor strankama umirovljenika’

Jasmina Grgurić Zanze
22. ožujka 2024.
Novosti
A- A+

Otkako se Zoran Milanović angažirao javno u izbornom procesu, fokus je s programa i manjih stranaka usmjeren k bipolarizaciji na relaciji između predsjednika i premijera. Politička platforma ‘Umirovljenici zajedno’ poziva Ustavni sud, Državno izborno povjerenstvo, ali i medije da osiguraju ravnopravnu zastupljenosti i ostalih političkih aktera, kao i umirovljeničkih stranaka koje zastupaju interese gotovo trećine stanovništva.

Milivoj Špika/Snimak zaslona/HRT

Milivoj Špika/Snimak zaslona/HRT

Platforma ‘Umirovljenici zajedno‘ detektirala je kako pojavljivanje predsjednika RH Zorana Milanovića posredno isključuje sve ostale političke sudionike iz izborne utrke, osim njega i Andreja Plenkovića. Ukazuju i na to da su umirovljenici ‘ispali’ iz izbornih anketa, a o njima se doista i puno manje komunicira u javnom prostoru, okupiranom bipolarizacijom između SDP-a, odnosno Milanovića, i Plenkovićeva HDZ-a.

‘Ustavni sud treba opozvati predsjednika Milanovića’

igraju šah
Izborna anketa: Svaki četvrti umirovljenik glasat će za neku od stranaka umirovljenika

– Ako će se cijela kampanja za parlamentarne izbore u medijskom prostoru odvijati uz ovoliku zastupljenost predsjednika RH Milanovića i predsjednika Vlade i HDZ-a u medijskom prostoru, onda Ustavni sud bez odlaganja treba poništiti odluku o raspisivanju izbora i pokrenuti postupak za opoziv predsjednika RH, kako bi se u novom terminu izbora bez ikakvih daljnjih ustavnih ograničenja mogao uključiti u izborni proces kao član bilo koje političke stranke ili nezavisne liste. Ovakvim ponašanjem predsjednika Milanovića isključuju se svi drugi politički sudionici izbora što je u suprotnosti s pravom svih na jednak tretman, posebno u medijskom prostoru, poručuju Milivoj Špika i Lazar Grujić iz Platforme ‘Umirovljenici zajedno’.

Od Državnog izbornog povjerenstva traže da žurno reagira na svako pristrano ponašanje medija koji, kako kažu, ustupaju medijski prostor pojedinim političkim opcijama, dovodeći ih u povlaštenu poziciju na štetu drugih. DIP, navode, mora promptno reagirati i po potrebi spriječiti svaku aktivnost u medijskom prostoru kojom se kroz formu izvještavanja zapravo kreira javno mnijenje sa svrhom usmjeravana biračkog tijela prema nekom od sudionika parlamentarnih izbora.

‘Umirovljenici, ne dajte se prevariti’

– Nije li krajnje čudno da se u gotovo svim anketama izbjegava uvrstiti umirovljenička stranka ili koalicija, mada je svima poznato da postoji još do jučer parlamentarni HSU i već javno obznanjena koalicija umirovljeničkih stranaka Umirovljenici zajedno, SU, BUZ i DSU? Nije li takvo ponašanje protivno interesu jedne trećine populacije koju čine umirovljenici, bez obzira koliko njih bi se odlučilo na neku od umirovljeničkih stranaka ili koalicija. Nije li to namjerno odvraćanje odnosno usmjeravanje birača, umirovljenika na druge opcije samo kako bi umirovljenička lista ili koalicija dobila što je manje moguću podršku, pitaju iz ove Platforme.

Na umirovljeničko biračko tijelo apeliraju da se ne daju prevariti, odnosno dati nagovoriti kako bi svoje glasove uskratili umirovljeničkoj opciji kojoj je ‘najveća briga iznaći način i rješenje kako ih što više i što prije izvući iz zone siromaštva’. Imaju, kažu, najbolja rješenja, čisti obraz i poštene namjere.

Kako su se izjasnili umirovljenici u našoj prvoj izbornoj anketi, možete pročitati ovdje, a u anketi ispod teksta komentirati što mislite o političkom angažmanu predsjednika Zorana Milanovića.

Što mislite o angažmanu predsjednika Zorana Milanovića za premijera?

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap