Umirovljenici zajedno poručili da treba podržavati inicijative za palijativu i iskoristiti EU fondove

Ana Kanazir
11. svibnja 2024.
Novosti
A- A+

Iz koalicijske liste Umirovljenici zajedno su upozorili javnost na važnost palijativne skrbi. Njezina važnost proteže se daleko iznad medicinskih aspekata, pružajući ne samo tjelesnu njegu, već i emocionalnu i duhovnu podršku pacijentima i njihovim obiteljima, poručuju iz Umirovljenici zajedno. Dodali su i kako će koalicija Umirovljenici zajedno, SU, BUZ i DSU kontinuirano poticati i podržavati sve inicijative za palijativu, ali i iskorištenje sredstava EU fondova kako bi se ova skrb unaprijedila.

Ruka mlađe osobe na ramenu starije osobe koja gleda prema toj ruci

Palijativna skrb | Ilustracija: Rawpixel

 

U Hrvatskoj godišnje palijativnu skrb treba od 26.000 do 46.000 osoba. Ipak, ovdje nastaje i veliki problem jer nema dovoljno volontera, a postoje i drugi nedostaci palijative o kojima smo pisali ovdje. O ovom problemu su na konferenciji za mediji pričali i iz koalicijske liste Umirovljenici zajedno.

Palijativna skrb kao temeljna podrška za pojedince s terminalnim bolestima

Crno-bijela fotografija prekriženih ruku na postelji
Palijativna skrb na niskoj razini: 'Potrebe tih bolesnika nisu prepoznate i to je velik društveni problem'

Nositelj koalicijske liste Umirovljenici zajedno, SU, BUZ, DSU za EU parlament Milivoj Špika s kolegama s liste Mladenom Novoselom i Vesnom Horvat održali su tiskovnu konferenciju o palijativnoj skrbi. Htjeli su upozoriti javnost na važnost ove skrbi koja predstavlja temeljnu podršku za pojedince koji se suočavaju s terminalnim bolestima ili krajem života.

Poznato je kako u Hrvatskoj stanje s palijativom nije sjajno, ali iz koalicije misle da se to može i treba poboljšati. Kako navode, kroz program razvoja palijativne skrbi, koji je već trebao biti donesen, pacijenti trebaju dobiti priliku provesti svoje preostalo vrijeme s dostojanstvom, udobnošću i podrškom koja im je potrebna.

Treba iskoristiti sredstva EU fondova

– Kako u Hrvatskoj imamo samo dva hospicija s manje od 400 kreveta jasno je da se u što većoj mjeri trebaju iskoristiti raspoloživa sredstva EU fondova za izgradnji infrastrukture i opremanje kako bi se problem nedostatka smještajnih kapaciteta i stručnih timova što više ublažio. Stoga je nužno ulagati u unaprjeđenje i razvoj hospicija i palijativne skrbi kako bi se osiguralo da svaki pojedinac dobije pristup visokokvalitetnoj i suosjećajnoj skrbi bez obzira na svoje geografsko ili socioekonomsko podrijetlo, poručili su iz koalicije.

Dodaju i kako navedeni fondovi pružaju sredstva za modernizaciju infrastrukture, osposobljavanje osoblja, istraživanje i razvoj novih metoda i pristupa te potiču međunarodnu suradnju i razmjenu najboljih praksi.

– Koalicija Umirovljenici zajedno, SU, BUZ, DSU će kontinuirano poticati i podržavati sve inicijative koje promiču pristup, kvalitetu i dostupnost hospicija i palijativne skrbi te iskorištenje sredstva EU fondova kako bi se ostvarili ciljevi unaprjeđenja ovih ključnih oblika zdravstvene skrbi. To će osigurati da svaki pojedinac dobije potrebnu podršku i njegu tijekom svojih najtežih trenutaka, pružajući im priliku da se oproste od bližnjih sa dostojanstvom i mirnoćom, rekli su.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap