Umirovljenici u sanduku, ne znajući koliko je vrijedan, držali kukuruz za kokoši

Jasmina Grgurić
31. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Umirovljenički par, Aleksandr i Aleksandra Sohrani iz ukrajinskog sela Mohnač godinama su za skladištenje stvari koristili sanduk čije vrijednosti uopće nisu bili svjesni. U naizgled običnom sanduku držali su kukuruz za piliće, luk, povrće i ostale namirnice koje su uzgajali na svome imanju. Tako bi i nastavili, da se u priču nije upetljao njihov nećak…

Umirovljenici nisu ni znali vrijednost sanduka (Snimak zaslona/Youtube/Ruptly)

Ono za što su mislili da je obični sanduk, pokazao se kao pravi dobitak za umirovljenički par iz Ukrajine. Aleksandr i Aleksandra Sohrani cijeli su život u njemu skladištili kukuruz za kokoši, luk i ostalo povrće. Međutim, jednog dana njihov se nećak zagledao u sanduk te im savjetovao da ga odnesu na procjenu u Etnografski muzej.

Direktor muzeja Maksim Bulah ustvrdio je da je riječ o sanduku s potpisom Louisa Vuittona, da je pripadao ruskoj kraljevskoj obitelji, da je sanduk vjerojatno proizveden početkom 1880. godine te da bi mogao stajati najmanje 11 tisuća dolara, piše klix.ba.

slika

Umirovljenica za sliku iznad štednjaka dobila 180 milijuna kuna!

Autentičnost sanduka provjerio je u dućanu Louis Vuitton u Kijevu te doznao da je star gotovo 150 godina. Procijenjena vrijednost sanduka za dvoje umirovljenika pravo je bogatstvo, ali za pretpostaviti je da bi na aukciji za njega mogli dobiti višestruko veći iznos. Naime, aukcijske kuće slične su predmete istoga brenda znali prodati i za 100 tisuća dolara.

Bulah vjeruje da je sanduk u kojemu su Sohraničevi držali luk i kukuruz nestao iz ruskog carskog vlaka, koji je na području Ukrajine izletio iz tračnica 1888. godine. Prema drugoj verziji, sanduk je kao trofej mogao donijeti kući vojnik Sovjetske vojske koji se tijekom Drugog svjetskog rata borio protiv nacista.

Umirovljenički par predmet je pripremio za aukciju, a njegovo mjesto za čuvanje kukuruza i luka zamijenio je limeni lonac.