Umirovljenici u domu dobili opremu za video pozive s članovima obitelji!

Jasmina Grgurić Zanze
7. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Već dva mjeseca korisnici domova za starije potpuno su izolirani od svojih najmilijih. Zabrana posjeta jednako teško pada i njima i njihovim članovima obitelji. Razgovori i kontakti posebno su otežani starijim osobama u stacionaru, a osim ljudskog kontakta, nedostaju im i stvari i hrana koju bi im inače donosili djeca i unuci. Dom za starije i nemoćne osobe u Sisku pronašao je rješenje kako bi makar malo ublažio fizičku razdvojenost.

Korisnici Doma za starije dobili opremu za video pozive Foto: Sisačko-moslavačka županija

Informatizacija ustanova socijalne skrbi u Hrvatskoj na jako je niskim granama. Ni sami djelatnici često nemaju dostupno računalo kako bi vodili sve potrebne podatke, a kamo li opremu koja bi služila korisnicima za njihove potrebe. Prema analizi zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, više od petine građana nikada se nije koristilo internetom. Istraživanje pokazuje da se postotak kod osoba starijih od 65 godina penje na čak 62 posto. No, kao glavne krivce analitičari su istaknuli ne starije osobe, nego nedovoljnu edukaciju i ono najvažnije, nepristupačnost samih usluga.

Nikad veća potreba za kontaktom, ali i internetom

Ipak, većina građana u istraživanju Državnog zavoda za statistiku izjavila je da internet ne koristi jer jednostavno nemaju – potrebe. No, u epidemiji ta se potreba pojavila i veća je nego ikad prije. Najbolje se to vidi na primjeru u domovima za starije i nemoćne osobe, gdje su one posljednja dva mjeseca potpuno odsječene od ostatka svijeta. Posjete su zabranjene pa nema kontakta, razgovora, druženja, ali ni stvari i hrane koju im inače donosu članovi obitelji…. Više je to od 20.000 osoba smještenih u državnim, županijskim, obiteljskim i privatnim ustanovama.

Koliko je ovo velik problem detektirao je i sam Stožer civilne zaštite pa je tako Krunoslav Capak rekao kako razmišljaju o tom da se dozvole posjete na otvorenom. Koliko zaostajemo pokazuje i primjer razvijenih europskih država, koji je sam naveo, a koje su u domovima komunikaciju organizirale preko pleksiglasa i mikrofona.

Tablet uređaji za video pozive na stacionaru

Teško pokretnim i nepokretnim osobama na stacionaru onemogućene su gotovo sve opcije pa se županijski Dom za starije i nemoćne osobe u Sisku dosjetio rješenja. Preko Sisačko-moslavačke županije u dogovoru s ravnateljicom Ružicom Čakširan nabavili su informatičku opremu kako bi korisnici, posebno oni na stacionaru, mogli voditi konferencijske video pozive s članovima obitelji.

Bake i djedovi kao programeri? Zašto ne! Pogledajte prvu takvu radionicu u Hrvatskoj

Županija je kupila svu informatičku opremu potrebnu za uspostavu video poziva; tablet uređaje za korisnike u stacionaru, slušalice s mikrofonom kako bi razgovore mogli voditi u privatnosti te mobilni internet za tablete i laptop. Na taj način premostili su generacijski jaz, a stariji koji se nikada nisu služili modernom tehnologijom, sada će to imati prilike činiti uz pomoć.

Tablet uređaje djelatnici će nositi svakom od njih. Oprema će u Domu ostati i kada prođe epidemija, a donacija će posebno značiti osobama koje su teško pokretne i nepokretne jer je njima jedini kontakt moguć – osobnim dolaskom.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap