Stožer: Proboj virusa na Firulama, razmišlja se o dopuštanju posjeta u domove za starije!

Jasmina Grgurić
5. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni Stožer civilne zaštite objavio je najnovije podatke o koronavirusu. U Hrvatskoj imamo 11 novih zaraženih, a u posljednja 24 sata umrle su tri starije osobe iz Splita, Koprivnice i Dubrovnika. Došlo je i do proboja virusa u KBC Split. Maja Grba Bujević objasnila je kako funkcionira zdravstveni sustav, dok je Alemka Markotić komentirala klinička ispitivanja cjepiva te da će i Hrvatska provjeriti je li zaraženih bilo i prije nego što je poznato.

Maja Grba Bujević predstavila je danas najnovije podatke Stožera (Snimka zaslona/N1)

Hrvatska u posljednja 24 sata ima 11 novih oboljelih osoba, a tri su nažalost preminule; 91-godišnji muškarac u KBC-u Split, 94-godišnja žena u Koprivnici i 84-godišnji muškarac u Dubrovniku. Oboljelih do sada ukupno je 2.112, a testiranih gotovo 40.000 građana, od čega 933 od jučer. Na respiratorima je 14 pacijenata.

Na Firulama zaražena medicinska sestra i pacijent

Maja Grba Bujević kazala je da imamo 1.560 oporavljenih osoba, 606 je ozdravilo u bolnici, a 954 kod kuće. Ukupno su preminule 83 osobe do danas.

Dogodio se proboj virusa u KBC-u Split na Firulama, gdje je zaražen jedan pacijent i jedna medicinska sestra koja je zaražena bila prije par dana. Krunoslav Capak kazao je da je zaraza otkrivena relativno brzo, po pokazivanju prvih simptoma, a kontakti su stavljeni u samoizolaciju. Bolnica nastavlja raditi bez toga odjela, dok se i on ne dovede u funkciju.

Kada je riječ o oboljelima u zdravstvu, koje je od danas počelo normalno raditi za sve pacijente, od koronavirusa oboljelo je 226 djelatnika; pozitivno je 79 liječnika, 94 medicinskih sestara i tehničara te 53 ostala zaposlenika. U samoizolaciji su 43 doktora, 136 sestara te 30 ostalih djelatnika.

O vjenčanjima, rekreaciji i posjetama u domovima

Krunoslav Capak pojasnio je jučerašnju odluku o vjenčanjima na kojima sada može biti prisutna cijela obitelj mladenaca, a ne samo najuža kao dosad. Ipak, dodao je da to baš ne može biti stotinu, ali da ograničenja nema, osim za svadbene svečanosti koje su i dalje zabranjene. Fešti, dakle, nema.

Najavio je i da se razmatraju posjete u domove za starije, kako bi obitelji korisnicima mogli dostaviti stvari i hranu, ali i kako bi osobe mogle vidjeti svoje najdraže. U razvijenim zapadnoeuropskim zemljama takva komunikacija odvija se preko pleksiglasa i mikorfona, za što u Hrvatskoj, kaže Capak, nema mogućnosti, ali se zato ramatra da te posjete dopuste na otvorenom uz pridržavanje mjera.

Pojašnjena je i odluka o bavljenju rekreativnim sportom na otvorenom, no to se odnosi samo na za to namijenjena igrališta koja su opet otvorena kao i ona dječja, ali ne općenito. Sve popuštene mjere moraju se održavati uz higijenu ruku, dezinfekciju i fizičku distancu.

Bujević: Zdravstveni sustav ponovno radi bez zastoja

Bujević je komentirala da zdravstveni sustav od jučer ponovno radi bez zastoja.

“Idemo u dobrom pravcu, gužve su bile jedino na trijažnim ulazima, ali to se riješilo i više ne bi trebalo biti problem. Cilj je u roku dva mjeseca riješiti sve one zaostatke koji su nastali zbog epidemije. Osobe koje su ranije naručene za preglede imaju prioritet i cilj je da one budu pregledane, a ako to ne stignemo, uključit će se i privatni zdravstveni sustav” – kazala je Bujević.

Alemka Markotić osvrnula se na istraživanje u Francuskoj gdje je utvrđeno da se prvi pacijent s COVIDom-19 pojavio joj krajem prosinca. Takve će se provjere napraviti i u Hrvatskoj.

Damir Trut komentirao je da su ustanove socijalne skrbi u nekoliko navrata osigurane sa zaštitnim sredstvima te je tako u njih do 30. travnja na zahtjev Ministarstva za demografiju stiglo pola milijuna maski za lice, gotovo 100 tisuća rukavica te ostale opreme, a još je veća pošiljka isporučena 14. travnja.

 

Stožer: Proboj virusa na Firulama, razmišlja se o dopuštanju posjeta u domove za starije!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap