Bake i djedovi kao programeri? Zašto ne! Pogledajte prvu takvu radionicu u Hrvatskoj

Jasmina Grgurić Zanze
25. veljače 2019.
Novosti
A- A+

Za njih bi se moglo reći da su “starčići programeri”. No, oni su mnogo više, ljudi koji se u zrelim godinama ne boje probati i naučiti nešto novo. Način je to da ostanemo u korak s vremenom, bolje razumijemo ono što ionako svakodnevno koristimo, ali i shvatimo što je to toliko privlačno našim unucima.

 

Želja za informatičkim znanjima kakvu su pokazali stanari zagrebačkog Doma Maksimir nadahnula je Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) da organiziraju prvu radionicu programiranja za korisnike domova za starije osobe. Pritom, nije riječ o savladavanju osnovnih vještina u virtualnom svijetu, poput slanja maila, korištenja Skypea ili surfanja bespućima interneta, nego pravom programiranju.

Partiju bele ili šaha zamijenili ozbiljnim učenjem

Pomoću sve popularnijeg malog vanjskog računala, uređaja microbit, informatički genijalci djecu, učenike, zaposlenike, a sada i starce, uvode u svijet programiranja i robotike, implementirajući tako nove tehnologije u sustav obrazovanja, ali i životnih znanja bez kojih sutra zasigurno neće postojati.

“Micro bit radionica u suradnji s Institutom za razvoj i inovativnost mladih… Ne znam koliko smo naučili, al’ smo se dobro nasmijali. Tražimo volontere za informatičku radionicu… Javite nam se, jer želimo učiti dalje… Digitalna pismenost postat će naša svakodnevica” – ponosno su objavili i na društvenim mrežama iz Doma za starije osobe Maksimir.

Korisnici doma, nečiji bake i djedovi, popularno zvani “starčići” za ovu su se prigodu dobrovoljno odrekli svojih ustaljenih aktivnosti poput kartanja, šaha ili boćanja, uz uobičajena kukanja zbog starih kostiju te ih spremno zamijenili učenjem nimalo lakih vještina koje se inače nalazi u sferi interesa njihovih unuka.

Želja za razvojem i napretkom  jača je od godina

Bez predrasuda, u prostoru domske knjižnice spremno su otvorili svoje laptope i počeli pratiti upute IRIM-ova edukatora. Priključili su dobivene microbitove, minijaturna računala koja su već podijeljena u više od tisuću škola kako bi djeca savladala sve brže tehnološke trendove računalstva i programiranja. Nakon niza uspješnih projekata, stigli su tamo gdje ih nitko ne bi očekivao, u dom umirovljenika.

Radionicu su posjetili i novinari Index portala koji je za Božić putem akcije pomogao da se ovaj dom opremi računalima. Uvjerili su se da su se Vera, Nada, Branka, Nevenka i ostali polaznici jako dobro snašli. Zadatak im je bio izraditi emotikon koji mijenja izraze lica.

Informatika u 70-ima: Danica je najstarija polaznica tečaja za rad na računalu

Oni su pak otkrili zašto su se uopće odazvali radionici programiranja. Naučiti nešto novo, bez obzira na godine te biti u korak s trendovima, bio je njihov zajednički cilj s kojim je došao svako ponaosob. Neki imaju unuke koji naprosto obožavaju tehnologiju pa im sada zajedničkih tema sigurno neće nedostajati, a drugi pak žele bolje razumjeti kako “iznutra” funkcionira ono s čim se svakodnevno koriste.

Želja za razvojem i napretkom u zrelijim godinama ono je što zlatne generacije zapravo i čini posebnima, jer se na isto ne bi odlučili ni – mnogo mlađi od njih.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap