Umirovljenici, sutra ste glavna tema u Saboru: Cijeli dan bit će posvećen mirovinskoj reformi

Josip Mihaljević
3. prosinca 2018.
Novosti
A- A+

Nakon što je Vlada prošli tjedan usvojila i izglasala konačni prijedlog mirovinske reforme, sutra će se paket zakona pojaviti u Saboru na drugom čitanju. Za sutrašnji dan u Saboru je predviđeno šest točaka dnevnog reda – a zapravo se radi o izmjenama šest zakona koji čine cjelovitu mirovinsku reformu. Drugim riječima, sutra će se cijeli dan pričati o mirovinama.

Rasprava u Saboru o mirovinskoj reformi Snimak zaslona/FB

Za manje od mjesec dana, mirovinska reforma bi trebala stupiti na snagu. Vladajući imaju većinu u Saboru i trebalo bi se dogoditi malo čudo da ne uspiju progurati i mirovinsku reformu.

Sutra od 10.00 ujutro u Saboru će se čitavog dana pričati o ovih šest zakona:

  • Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju
  • Konačni prijedlog Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem
  • Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o dodatknu na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju
  • Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznim mirovinskim fondovima
  • Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dobrovoljnim mirovinskim fondovima
  • Konačni prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima

Zašto se isplati gledati

Uživo iz Sabora: Hrelja: 'Dignite mirovine, ali stavite imovinski i prihodovni cenzus'

Prvo čitanje paketa zakona koji se neformalno zovu mirovinskom reformom bilo je krajem listopada ove godine. Tada su prijedlozi, optužbe i opomene pljuštale gotovo čitavog dana, a sjednica je trajala desetak sati.

Ovoga puta je riječ o konačnim prijedlozima zakona, koji su između prvog i drugog čitanja imali nekoliko (dosta bitnih) promjena. Više o tome pročitajte OVDJE.

Uz to, ovoga puta će u igri biti i prijedlozi amandmana na mirovinsku reformu. Iako oni u velikom najvećem broju slučajeva budu odbijeni, bit će zanimljivo gledati kako će oporbeni zastupnici pokušati promijeniti tok mirovinske reforme.

Još jedna važna stvar – iako je cijeli sutrašnji dan posvećen mirovinskoj reformi, o njoj se sutra neće glasati. Glasanje je predviđeno za petak, a zgodno bi bilo da vi kao birači pogledate koliko će zastupnika biti u utorak u Saboru, a koliko će ih biti u petak.

Recimo, nakon prvog čitanja u listopadu, također se glasalo nakon nekoliko dana. Tada je bivši SDP-ovac Mario Habek vladajućima osigurao kvorum i zbog toga je mirovinska reforma sutra ponovno u Saboru. Video spornog trenutka možete pogledati OVDJE.

Pratite na mirovina.hr

Po svemu sudeći, sutra nas očekuje borbena atmosfera u sabornici. Dijelom zbog samog paketa mirovinske reforme, a dijelom – zbog političara samih.

Budući da se radi o temi koja se tiče ne samo sadašnjih, nego i svih budućih umirovljenika – stranke će sigurno pokušati mobilizirati svoje birače oko ovog vrlo važnog pitanja.

Na mirovina.hr ćemo, kao i prošli put, pratiti sve najbitnije trenutke uživo. Moći ćete pročitati najvažnije situacije, a ako bude nekih spornih trenutaka, za vas ćemo snimiti i video.

Sjednice uobičajeno počinju u 9.30, a uvodno izlaganje ministra Marka Pavića očekuje se u oko 10.00 sati.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap