Umirovljenici stariji od 90 godina završili u bolnici jer su uzimali kokain

Jasmina Grgurić
12. studenoga 2019.
Novosti
A- A+

Engleska Nacionalna zdravstvena služba zabilježila je slučajeve desetoro umirovljenika u dobi od 90 i više godina koji su hospitalizirani jer su konzumirali tešku drogu. U bolnici su završili zbog poremećaja u psihi i ponašanju nakon što su ušmrkali kokain.

Ilustracija: Pixabay

Istraživanje Nacionalne zdravstvene službe u Velikoj Britaniji zabilježilo je slučaj 90-godišnjaka koji je završio u bolnici jer je uzeo kokain. On nije jedini ove godine. Riječ je o skupini od desetoro osoba starih 90 ili više godina.

Korištenje ove opasne i teške droge stvorilo im je psihičke poremećaje, kao i poremećaje u ponašanju.

Analiza pokazuje ogroman porast od čak 88 posto kod osoba starijih od 60 koje su liječene zbog poremećaja uzrokovanih korištenjem kokaina, nego prije deset godina, piše The Mirror. S druge strane, broj maloljetnih ovisnika o kokainu ostao je isti.

Tako je 2009. godine zabilježeno 45 starijih ovisnika, a ove godine čak 379 osoba.

O drogama ovisno šest posto umirovljenika, najstariji ima 73 godine

Liječnica Emily Finch, potpredsjednica fakulteta za ovisnosti pri britanskom Kraljevskom koledžu psihijatara kazala je da je porast broja umirovljenika koji uzimaju drogu povezan sa sve duljim životnim vijekom, sve većom čistoćom sastava droge, ali i sve nižom cijenom po kojoj se ona može kupiti.

Naglasila je kako je riječ o izrazito zabrinjavajućem trendu.

“Mnogi ne shvaćaju da uzimanje kokaina može narušiti mentalno zdravlje, sve do tog stupnja da osobe moraju biti hospitalizirane” – rekla je dr. Finch.

Liječnici upozoravaju da pomoć treba potražiti na vrijeme, kada je ovisnost u ranijoj fazi.

Britanski političari konzervativne struje upozoravali su ranije ove godine kako ovisnici dolaze iz srednje klase, a svoje štetne navike prenose na čitavo društvo.

Umirovljenici su lani u Hrvatskoj činili šest posto ovisnika na liječenju. Najstariji među njima imao je 73 godine.

 

Umirovljenici stariji od 90 godina završili u bolnici jer su uzimali kokain
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap