Umirovljenici se izborili za povećanje mirovina od pet do deset posto!

Jasmina Grgurić Zanze
29. siječnja 2018.
Novosti
A- A+

Umirovljenici Federacije Bosne i Hercegovine uspjeli su se izboriti za veće mirovine. Usvajanjem novog Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju povećanja od pet i deset posto kreću već u veljači. Vlada će u te svrhe izdvojiti 33 milijuna konvertibilnih maraka.

Susjedima se prijetnja masovnim prosvjedom isplatila (Ilustracija: Pixabay)

Nakon što je  Savez udruga umirovljenika Federacije BiH najavio masovni prosvjed za proljeće ako Vlada ne povisi mirovine za siječanj, to se ipak dogodilo. Unatoč protivljenju Saveza samostalnih sindikata koji je pak prosvjedovao protiv usvajanja Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju, jer sporne izmjene ne idu na ruku budućim umirovljenicima, on je ipak donesen. I ide na ruku sadašnjim umirovljenicima.

Zaštićene najugroženije kategorije

Povećanje mirovina od pet i deset posto, piše Dnevnik.ba, prvo će osjetiti 80.700 umirovljenika kojima mirovine rastu pet, odnosno deset posto. Naime, za 42.000 umirovljenih do 31. srpnja 1998. godine rast će deset posto, a  pet posto više dobivat će 38.700 umirovljenika koji su to pravo stekli od 1998. do 31. prosinca 2007. godine. Usvajanjem novog zakona mirovine će tako biti povećane prvi put nakon četiri godine.

Ministar za rad i socijalna pitanja Federacije BiH, Vesko Drljača istaknuo je kao najvažnije da će ovim izmjenama biti zaštićene najugroženije kategorije. Također, sve mirovine 15. travnja svake godine usklađivat će se s porastom potrošačkih cijena 50 posto i porastom BDP-a 50 posto. Novi obračun počet će se primjenjivati već u veljači, a on bi trebao uskladiti nerealno visoke i niske mirovine.

Donja granica 1.304 kune

Umirovljenici najavili prosvjed ako im Vlada ne povisi mirovine

Bodovni način obračuna visine mirovina ovisi o visini prosječne plaće, godinama staža i uplaćenim doprinosima. Koeficijent za obračun je 14 konvertibilnih maraka pa bi nakon 40 godina staža mirovina iznosila oko 560 KM, odnosno oko 2.240 kuna. Donja granica za mirovinu postavljena je na 326KM, odnosno 1.304 kuna što bi značilo da je ona veća nego u slučaju izračuna najniže minimalne za 15 godina staža, a koja bi po koeficijentu iznosila manje od 900 kuna. Tolika je, naime, najniža mirovina u Hrvatskoj. Ostali postavljeni uvjeti kod naših susjeda vrlo su slični onima u Hrvatskoj. Federacija trenutno ima oko 410 tisuća umirovljenika, a mirovine bi dijelu njih trebale biti veće u prosjeku za sto do 200 kuna.

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap