Stotine prosvjednika protiv izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju u BiH

Jasmina Grgurić Zanze
24. siječnja 2018.
Istaknuto
A- A+

Nekoliko stotina članova sindikata i bivših branitelja okupilo se u Sarajevu ispred sjedišta parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Glavni povod sindikalcima za prosvjed nezadovoljstvo je s novim Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju kao prve točke dnevnog reda današnje sjednice.

Ispred zgrade parlamenta u Federaciji BiH okupile se stotine ljudi (Ilustracija: Pixabay)

Stotine sindikalaca nezadovoljnih predloženim izmjenama Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, okupile su se danas ispred zgrade parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine uoči sjednice na kojoj  se on našao kao prva točka dnevnog reda. Pridružili su se i branitelji o čijem bi se statusu također danas u parlametnu trebalo raspravljati, a o prosvjedu je još jutros izvijestila novinska agencija Fena. Prosvjednici su stigli naoružani transparentima uz parole i pjesmu, a područje je osigurala policija.

Umirovljenici najavili prosvjed ako im Vlada ne povisi mirovine

Na prosvjede je pozvao Savez samostalnih sindikata BiH jer sporne izmjene Zakona o MIO ugrožavaju buduće umirovljenike čije će mirovine biti manje nego po dosadašnjem zakonu. Prosvjednici su tražili da se o tome raspravlja po redovnom, a ne hitnom postupku kako bi se mogli dati amandmani. S druge strane, te je izmjene Vlada predložila na zahtjev Saveza udruga umirovljenika FBiH jer se njima jamči traženo povećanje sadašnjih mirovina. Međutim, za sadašnje se radnike umanjuje osnovica izračuna te kažnjava prijevremeno umirovljenje. Ukoliko do povećanja mirovina ne dođe ili novi Zakon ne bude usvojen, Savez udruga umirovljenika najavio je masovne prosvjede svojih članova na proljeće pa se tako Vlada našla u procjepu između dva oprečna zahtjeva, izabirući očito onaj s trenutno manjim posljedicama i upečatljivijim učinkom.

Prema podacima, od oko 410 tisuća umirovljenika u Federaciji više od 6o posto živi od minimalne mirovine koja iznosi 326 maraka, što je oko 1.300 kuna posve nedostatnih za podmirenje osnovnih životnih troškova.

 

 

 

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap