Umirovljenici prosvjeduju i u Francuskoj: “Ovo što Vlada radi jednostavno nije u redu”

Josip Mihaljević
25. ožujka 2018.
Novosti
A- A+

Umirovljenici su se pridružili desetcima tisuća učitelja, medicinskih tehničara i drugim radnicima iz javnoga sektora u protestu protiv reformskog paketa francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. Francuzi gaje dugu tradiciju prosvjeda koji nerijetko završe nasilno. Ovaj prosvjed uzrokovao je pomutnju u prometu, a u nekim mjestima su se prosvjednici sukobili s policijom.

prosvjed umirovljenika francuska

Foto: Prosvjedi u Francuskoj | Youtube screenshot

Velika većina prosvjeda i demonstracija prošla je u najboljem redu, dok su se, primjerice, u Nantesu i Parizu, prosvjednici sukobili s policijom. Policija je bila primorana koristiti vodene topove i suzavac kako bi smirili prosvjednike.

Ekonomske reforme bi trebale pomoći mladima, nauštrb starijih

U ovom prosvjedu su se udružili radnici iz javnog sektora (mahom učitelji i medicinski tehničari), kontroleri leta, željeznički radnici i umirovljenici kako bi javno pokazali svoje nezadovoljstvo ekonomskim reformama predsjednika Macrona, izvještava Euronews.com.

– ‘Ovdje smo kako bi prosvjedovali protiv Vlade, koja uzima od siromašnih kako bi dala bogatima’, kaže Francoise Rauch, umirovljeni željeznički radnik. ‘Ovo što ova vlada radi jednostavno nije OK.’, dodao je.

U Macronovoj reformi oko 120.000 radnika u javnom sektoru trebali bi dobiti otkaz, a plan je restrukturirati i mirovinski sustav. Veći porez na dobit rezultirao bi manjim mirovinama i plaćama, a u planu je i reforma poslovnih ugovora. Prosvjednici tvrde kako će, ukoliko reforme prođu, radnici biti manje zaštićeni tj. kako će im poslodavci lakše moći davati otkaze.

-‘Ako se ne potrudim oko današnjih radnika, neće nikoga ostati tko će vama isplaćivati mirovine’, rekao je pred okupljenim umirovljenicima predsjednik Macron. Dodao je kako su mnogi od njih otišli u mirovinu u istoj dobi kad i njihovi roditelji, a očekivana životna dob se povisila za 15 godina.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap